“ΒΟΥΤΙΑ” ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ

“ΒΟΥΤΙΑ” ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ

Νέες τάσεις και μόδες στο χώρο της ευεξίας έρχονται και παρέρχονται, όμως η αιώνια σοφία της φύσης δεν παρακμάζει ποτέ. Προσπαθήστε να επαναφέρετε στη μνήμη σας τον πιο πρόσφατο περίπατό σας στο δάσος, και μάλλον θα καταλάβετε τι εννοώ.

Το λουτρό δάσους είναι ένας νεολογισμός που έρχεται να υποδηλώσει κάτι που οι πρόγονοί μας γνώριζαν από πολύ παλιά: ότι η φύση θεραπεύει. Προέρχεται από την ιαπωνική φράση «shinrin-yoku», που σημαίνει αφομοιώνω την ατμόσφαιρα της φύσης, ενώ προτάθηκε για πρώτη φορά ως δόκιμος όρος το 1982 από την Ιαπωνική Υπηρεσία Δασών για να περιγράψει αυτή την ευεργετική και χαλαρωτική δραστηριότητα που προάγει την καλή υγεία – και που έχουν κυρίως ανάγκη όσοι ζουν στις πόλεις.

Πλησιάζοντας και μόνο στα δέντρα, εισπνέοντας καθαρό αέρα και περπατώντας με χαλαρό ρυθμό, επωφελούμαστε απερίγραπτα τόσο σε σωματικό όσο και διανοητικό επίπεδο. Ωστόσο, χρειάστηκε να περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ώσπου η επιστημονική έρευνα να επιβεβαιώσει τους λόγους που καθιστούν το λουτρό δάσους τόσο ευεργετικό.

Ας δούμε λοιπόν ορισμένα από τα οφέλη που συνδέονται με έναν περίπατο στο δάσος:

  • Βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, με αύξηση των κυττάρων φυσικών φονέων του σώματος που καταπολεμούν τον καρκίνο – εν μέρει οφείλεται στα αιθέρια έλαια που εκλύουν τα δέντρα στον αέρα
  • Μείωση του άγχους και της αρτηριακής πίεσης – χάρη στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης
  • Βελτίωση της διάθεσης / θετική στάση ζωής
  • Αύξηση της ενέργειας
  • Οξυμμένη ικανότητα συγκέντρωσης προσοχής και καθαρής σκέψης
  • Βελτίωση της ποιότητας του ύπνου
  • Ταχύτερη ανάρρωση από ασθένεια ή χειρουργική επέμβαση

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στην ερευνητική μελέτη για το λουτρό δάσους εμφάνισαν μείωση των ποσοστών θανάτου από καρκίνο και μεγαλύτερη συχνότητα ενός αισθήματος «ηρεμίας», ενώ τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν οφέλη όσον αφορά τη φυσική κατάσταση, το βάρος καθώς και τη χρονική διάρκεια συγκέντρωσης της προσοχής τους.

Τώρα που πλησιάζει η άνοιξη στο βόρειο ημισφαίριο, είναι η τέλεια ευκαιρία να απολαύσουμε όλα τα οφέλη του λουτρού δάσους από πρώτο χέρι! Όπου και αν κατοικείτε, βρείτε το πλησιέστερο δάσος ή μονοπάτι πεζοπορίας και ζήστε τη μαγεία της αμόλυντης φύσης σε τακτική βάση.

Γιατί αγαπάμε το λουτρό δάσους;

Στο Institute for Integrative Nutrition πιστεύουμε ότι η υγεία μας δεν εξαρτάται μόνο από το τι τρώμε. Η ιδέα που διέπει τις Πρωτογενείς Τροφές είναι ότι μια ολιστική προσέγγιση της ζωής προάγει τη μεγαλύτερη δυνατή ισορροπία, γι’ αυτό το λόγο θεωρούμε ότι ο χρόνος που περνάμε στη φύση, η φυσική κίνηση, μια καριέρα που εκπληρώνει τις προσδοκίες μας, οι εποικοδομητικές διαπροσωπικές σχέσεις και πολλοί ακόμα μη διατροφικοί παράγοντες παίζουν κεφαλαιώδη ρόλο στην ευεξία μας.

 

Ποια είναι η γνώμη σας για το λουτρό δάσους; Τι λέτε, θα κάνετε μια δοκιμή;