Στοματικές πλύσεις με αγνα έλαια – Oil Pulling

Στοματικές πλύσεις με αγνα έλαια – Oil Pulling

– Πιο λαμπερά δόντια, υγιή ούλα αλλά και η ευεργετική τους επίδραση στη γενικότερη υγεία μας –

Όλο και περισσότερες έρευνες κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι η υγεία του στόματός μας επιδρά καταλυτικά στην υγεία όλου του υπόλοιπου σώματός μας. Η δυσβίωση στη στοματική κοιλότητα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων νοσημάτων, όπως καρδιακό νόσημα, καρκίνο και άνοια. Οι στοματικές πλύσεις με έλαιο είναι μια απλή και οικονομικά προσιτή μέθοδος ικανή να βελτιώσει την ισορροπία των μικροοργανισμών που βρίσκονται στο στόμα μας και κατά συνέπεια να βελτιώσει την κατάσταση της υγείας μας εν γένει.

Οι στοματικές πλύσεις με έλαιο έλκουν την καταγωγή τους από μια αρχαία Αγιουβερδική μέθοδο, η οποία εμπεριέχει περιδίνηση ενός αγνού ελαίου μέσα στη στοματική κοιλότητα με στόχο την απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Αυτή η τακτική επιφέρει άμεσα και απτά αποτελέσματα σε ποικίλες καταστάσεις, όπως δυσάρεστη αναπνοή, ουλίτιδα και οδοντική πλάκα. Η τακτική εφαρμογή αυτής της μεθόδου εξασφαλίζει αποδεδειγμένα πιο λαμπερά μαλλιά, πιο καθαρό δέρμα, λευκότερα δόντια, ενώ παράλληλα καταπολεμά τα παράσιτα, μειώνει τον πόνο των αρθρώσεων και βελτιώνει την οσμή του σώματος συνολικά.

Η σημασία της Καλής Στοματικής Υγιεινής

Η ισορροπία των μικροοργανισμών εντός του στόματος διαδραματίζει καίριο ρόλο στην υγεία του σώματος στο σύνολό του. Πλήθος μελετών, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλου εύρους εργασίας που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο της Οδοντιατρικής Σχολής της Αλαμπάμα, αποδεικνύουν άμεση σύνδεση μεταξύ των περιοδοντικών νόσων αφενός και του αυξημένου κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου και έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών αφετέρου.

Ένα από τα πλέον διαβόητα στοματικά βακτήρια είναι ο στρεπτόκοκκος mutans, ο οποίος αν μείνει ανενόχλητος, πολλαπλασιάζεται μέσα στο στόμα και εκκρίνει τοξίνες που κατακλύζουν το κυκλοφορικό σύστημα του σώματος. Οι συγκεκριμένες τοξίνες αυξάνουν την φλεγμονώδη δράση της συνδεδεμένης κυτοκίνης που ονομάζεται ιντερλευκίνη 12 (IL-12) και η οποία συμβάλλει θεαματικά στην ανάπτυξη χρόνιων νοσημάτων.

Υψηλές συγκεντρώσεις της IL-12 συνδέονται άμεσα με την ενδοθηλιακή (εσωτερική επίστρωση των αιμοφόρων αγγείων) δυσλειτουργία η οποία με την σειρά της σχετίζεται με τα καρδιακά νοσήματα, το εγκεφαλικό επεισόδιο και την άνοια.

Η στοματική πλύση με έλαιο είναι ανώτερη από τον καθαρισμό των δοντιών με οδοντόβουρτσα και οδοντικό νήμα

Η καθαριότητα των δοντιών με οδοντόβουρτσα και νήμα είναι ασφαλώς σημαντική για τη στοματική υγιεινή, όμως η πλύση με έλαιο διαθέτει ορισμένα μοναδικά οφέλη. Πιο συγκεκριμένα, η στοματική πλύση με έλαιο έχει αποδειχθεί ότι δεσμεύει, αδρανοποιεί και εξαφανίζει ακόμα περισσότερους μικροοργανισμούς καθώς έχει την ικανότητα να εισχωρεί σε θύλακες βαθιά κάτω από τα δόντια στα οποία έχει γίνει απονεύρωση.

Τα απονευρωμένα δόντια αποτελούν ένα μόνιμα πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων καθώς συνιστούν επί της ουσίας έναν νεκρό ιστό από τον οποίο τα βακτήρια τρέφονται ασταμάτητα. Με το βούρτσισμα και το νήμα δεν μπορούμε να φθάσουμε τόσο βαθιά ώστε να καταπολεμήσουμε τις μολύνσεις που ευδοκιμούν στα κανάλια των ριζών. Κι όμως, 10 μόλις λεπτά στοματικής πλύσης με έλαιο 1-2 φορές ημερησίως μπορεί να φανούν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην ελαχιστοποίηση των μολυσματικών βακτηρίων που φωλιάζουν στις απονευρώσεις αλλά και σε ολόκληρη γενικά τη στοματική κοιλότητα.

Πώς Πραγματοποιείται η Στοματική Πλύση με Έλαιο:

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι για να γίνει η στοματική πλύση με έλαιο. Υπάρχει ένας τρόπος ιδιαίτερα δημοφιλής, αλλά δεν είναι ο μόνος, και ασφαλώς μπορείτε να βρείτε όποιον ταιριάζει καλύτερα στις απαιτήσεις σας. Ακολούθως θα βρείτε τις πιο συχνές ερωτήσεις που δέχομαι σε καθημερινή βάση όσον αφορά στην υπέροχη αυτή μέθοδο της πλύσης του στόματος με έλαιο.

Ποιο είδος ελαίου είναι κατάλληλο για αυτή τη χρήση;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως φορέα καθαρισμού ένα έλαιο υψηλής ποιότητας, όπως είναι το βιολογικό έλαιο καρύδας, το βιολογικό ελαιόλαδο η το βιολογικό σησαμέλαιο. Προσωπικά προτιμώ να χρησιμοποιώ έλαιο καρύδας. Θα είναι στερεοποιημένο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, αλλά μόλις το βάλετε στο στόμα σας θα λιώσει μέσα σε 15 δευτερόλεπτα.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα Αιθέριο Έλαιο;

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα αντιμικροβιακό αιθέριο έλαιο, όπως έλαιο τεϊόδεντρου, ριγανέλαιο, ή λεμονέλαιο. Όμως, προσθέστε μόνο μια μικρή σταγόνα, γιατί αυτά τα έλαια είναι πολύ δυνατά. Δεν είναι ωστόσο απαραίτητα, καθώς σύμφωνα με πλήθος μελετών τα έλαια που παρουσιάσαμε πιο πάνω ως κατάλληλους φορείς καθαρισμού προσφέρουν από μόνα τους σπουδαία οφέλη.

Το κέρδος που αποκομίζουμε από τη χρήση ενός αιθέριου ελαίου είναι ότι έχει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζει τα αντιμικροβιακά οφέλη της διαδικασίας της στοματικής πλύσης με έλαιο. Δοκιμάστε το για μία εβδομάδα και δείτε πώς θα σας φανεί. Βεβαιωθείτε απλώς ότι θα προσθέσετε μόνο 1 πολύ μικρή σταγόνα κάθε φορά. Η όποια επιπλέον ποσότητα είναι πιθανό να αποβεί εξαιρετικά ερεθιστική για τα δόντια και τα ούλα σας.

Πώς κάνουμε τη στοματική πλύση με Έλαιο:
Παίρνουμε ½ κουταλάκι του γλυκού από το έλαιο καθαρισμού (έλαιο καρύδας, σησαμέλαιο, ελαιόλαδο, κ.λπ.), προσθέτουμε μία σταγόνα αντιμικροβιακού ελαίου (από τεϊόδεντρο, λεμόνι, ρίγανη, κ.λπ.), το βάζουμε στο στόμα μας και πραγματοποιούμε περιδίνηση για 10-15 λεπτά.

Αποφεύγουμε τις γαργάρες με το έλαιο. Αντίθετα, το περιφέρουμε μαλακά μέσα στο στόμα έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι φθάνει σε όλα τα σημεία της στοματικής κοιλότητας. Οι περισσότεροι από όσους το χρησιμοποίησαν δήλωσαν ότι ένιωθαν το έλαιο πιο αραιό μετά τα πρώτα 10 λεπτά. Δεν καταπίνουμε ποτέ το έλαιο καθώς είναι γεμάτο τοξίνες και μικρόβια.

Αφού τελειώσει ο χρόνος περιδίνησης, το απορρίπτουμε. Στη συνέχεια, πίνουμε λίγο καθαρό νερό με μια ιδέα αλάτι και ξεπλένουμε το στόμα μας με το αλατόνερο ώστε να εξαλειφθούν και τα τελευταία υπολείμματα τοξινών από το στόμα μας.

Πόσο συχνά μπορώ να το χρησιμοποιώ;

Συνιστώ στους πελάτες μου να το χρησιμοποιούν 1-4 φορές ημερησίως, ανάλογα με το ιστορικό της υγείας τους και τα θέματα στοματικής υγείας που αντιμετωπίζουν. Σε κάποιον που έχει μία ή περισσότερες απονευρώσεις, θα συνιστούσα να χρησιμοποιεί οπωσδήποτε τη μέθοδο καθαρισμού με έλαιο 3-4 φορές ημερησίως.
Για κάποιον που δεν έχει ιδιαίτερα οδοντικά προβλήματα, μία στοματική πλύση μία φορά την ημέρα είναι αρκετή.

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να κάνω τη στοματική πλύση;
Δεν υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Οποιαδήποτε ώρα έχετε χρόνο. Προσωπικά, προτιμώ να το κάνω νωρίς το πρωί μόλις ξυπνήσω και αργά το βράδυ πριν κοιμηθώ.

Πόσο καιρό πρέπει να περιμένω μέχρι να δω αποτελέσματα;
Οι περισσότεροι άνθρωποι παρατηρούν την ευεργετική επίδραση στην υγεία τους μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες στοματικών πλύσεων. Βέβαιο πάντως είναι ότι θα νιώσετε το στόμα μας πολύ πιο καθαρό από την πρώτη κιόλας χρήση.

Τα συνήθη οφέλη που οι περισσότεροι βιώνουν αφορούν σε λευκότερα δόντια, πιο δροσερή αναπνοή, βελτιωμένη σωματική οσμή, μειωμένο πόνο στις αρθρώσεις, και βελτιωμένα επίπεδα ενέργειας. Όσο για τα μακροπρόθεσμα οφέλη, είναι απλώς ανεκτίμητα, καθώς η εν λόγω μέθοδος αποτελεί μια από τις καλύτερες ίσως στρατηγικές καταπολέμησης του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων. Επιπρόσθετα, είναι απλή, εύκολη, και ανέξοδη.