ΠΡΩΙΝΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ! ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΣ;

ΠΡΩΙΝΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ! ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΣ;

Η γραφή είναι ένας δυναμικός τρόπος για να δημιουργήσουμε χώρο ανάμεσα στις σκέψεις και στις πράξεις μας, αλλά και να ενεργοποιήσουμε τη δημιουργικότητά μας. Στις Πρωινές Σελίδες της, η Julia Cameron περιγράφει αυτό το διαυγές χειμαρρώδες γράψιμο του πρωινού ξυπνήματος ως έναν υπέροχο τρόπο κάθαρσης του πνεύματος και ως επίκληση στην έμπνευση και τη συγκέντρωση που απαιτεί η νέα μέρα.

Μπορείτε να μυηθείτε σ’ αυτή τη θαυματουργή πρακτική ακολουθώντας τις πιο κάτω οδηγίες:

Υπάρχει μια στιγμή κάθε πρωί όπου περνάμε το κατώφλι που οδηγεί από τον ύπνο στην εγρήγορση, και δεν έχουμε ανακτήσει ακόμα πλήρη συνείδηση. Είναι εκείνες οι στιγμές που έχουμε πρόσβαση στις υποσυνείδητες σκέψεις και τις εσωτερικές διεργασίες μας. Ακριβώς όμως σαν την πρωινή πάχνη πάνω στο χορτάρι, θα εξαφανιστούν κι αυτές ταχύτατα χωρίς να αφήσουν το παραμικρό ίχνος. Αν ανοίξουμε τα αυτιά μας σε αυτούς τους τρυφερούς πρωινούς ψιθύρους, θα κατορθώσουμε να εισέλθουμε στον εσωτερικό μας κόσμο, στο βαθύτερο είναι μας που θα μας βοηθήσει να βαδίσουμε στο μονοπάτι της μεταμόρφωσης.

Αυτές οι πρώτες πρωινές σελίδες είναι ένας χείμαρρος διαύγειας που γράφονται σαν ημερολόγιο μόλις ανοίξουμε τα μάτια μας. Φροντίστε να έχετε αυτό το ημερολόγιο δίπλα στο κρεβάτι σας ώστε να το παίρνετε στα χέρια σας προτού ξυπνήσετε εντελώς.

Ξεκινήστε καταγράφοντας τις όποιες αναμνήσεις σάς έχουν αφήσει τα όνειρα της προηγούμενης νύχτας. Στην αρχή μπορεί να μοιάζουν μηδαμινά, ανούσια αποσπάσματα της μνήμης. Όσο όμως επιμένετε στην άσκηση, θα δείτε ότι σιγά-σιγά ο μυς αρχίζει να χτίζετα

Στην ουσία, στέλνετε ένα ισχυρό μήνυμα στον εγκέφαλό σας: Είμαι έτοιμος / έτοιμη να αποδεχτώ τις σκέψεις και τα συναισθήματα που υποσυνείδητα ήδη τρέφω, και να υποδεχτώ όλα όσα πρόκειται να ανακαλύψω. Με τον τρόπο αυτό, θα καλλιεργήσετε μια βαθύτερη και ειλικρινέστερη σχέση με τον εσωτερικό σας εαυτό.

Στη συνέχεια, γράψτε 10 πράγματα τα οποία συνέβησαν την προηγούμενη μέρα και για τα οποία είστε ευγνώμονες. Το μυαλό μας έχει συνήθως την τάση να επικεντρώνεται σε ό,τι δεν πάει καλά, και να προσπερνά άλλα δεδομένα όπως για παράδειγμα ότι ζούμε σε μια ειρηνική και δημοκρατική χώρα. Το μυαλό μας τείνει πολλές φορές να ξεχνά ότι έχουμε υπέροχους φίλους, ένα σπίτι για να ζούμε, άφθονο φαγητό για να τραφούμε, πρόσβαση στην εκπαίδευση, εργασία, ελευθερία. Χωρίς βιασύνη, εκτιμήστε όλα τα καλά που σας συνέβησαν τη χθεσινή ημέρα και πείτε μέσα σας ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Το επόμενο στάδιο είναι εκείνο της χειμαρρώδους συνειδητής γραφής. Προσπαθήστε να γράψετε τουλάχιστον μία με δύο σελίδες. Γράψτε οτιδήποτε σας περνά από το μυαλό. Μην εξαιρέσετε τίποτα ως ποταπό, αρνητικό ή ανόητο. Κανείς δεν πρόκειται να διαβάσει αυτές τις σελίδες, οπότε γράψτε τα πάντα. Χωρίς λογοκρισία. Θα εκπλαγείτε βλέποντας τι μπορεί να αναδυθεί από το γλυκό και αθώο μυαλό μας. Μπορείτε να γράφετε γρήγορα ή αργά. Ο ρυθμός είναι ένα προσωπικό θέμα που θα βρείτε μόνοι σας.

Όλος αυτός ο θυμός και η ασχήμια που περνάει στο χαρτί, αν έμεναν εγκλωβισμένα μέσα μας, θα στέκονταν ως εμπόδια στον δρόμο προς την αυτοβελτίωσή μας. Γεμίζοντας κάθε πρωί αυτές τις σελίδες, καθαρίζουμε το σύστημά μας από κάθε καταπιεσμένη σκέψη, κατορθώνοντας να ζήσουμε με πληρότητα τη ζωή μας και συνειδητοποιώντας ότι δεν είμαστε μόνο ό,τι υπαγορεύουν το μυαλό και οι σκέψεις μας. Είμαστε πνευματικά όντα που ζούμε σε έναν υλικό κόσμο, και προχωράμε μπροστά προς τη ζωή μας που μας αξίζει, τη ζωή που είμαστε πραγματικά πλασμένοι να ζήσουμε.

Παρατηρήστε την αναπνοή σας. Παρατηρήστε τη σκέψη σας. Μοιάζει με διαλογισμό. Μείνετε ακίνητοι, και, απλά, αφήστε τα πάντα να περάσουν από το μυαλό σας στο χαρτί.

Απόσπασμα από το βιβλίο «Η μέθοδος του καλλιτέχνη: Ένα πνευματικό μονοπάτι προς την Ανώτερη Δημιουργικότητα» της Julia Cameron.