ΠΩΣ ΝΑ ΘΕΣΕΙΣ Ε.Ξ.Υ.Π.Ν.Ο.Υ.Σ ΣΤΟΧΟΥΣ!

ΠΩΣ ΝΑ ΘΕΣΕΙΣ Ε.Ξ.Υ.Π.Ν.Ο.Υ.Σ ΣΤΟΧΟΥΣ!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσο πιο απτούς στόχους θέτετε, τόσο περισσότερους θα επιτύχετε. Οι στόχοι υποβοηθούν τη συγκέντρωση, τονώνουν την παραγωγικότητα, βελτιώνουν την αυτοεκτίμηση και αυξάνουν το ποσοστό της δέσμευσής μας. Όταν θέτετε ένα στόχο, φροντίστε να σχεδιάζετε προσεκτικά τα βήματα που θα χρειαστεί να κάνετε μέχρι να τον υλοποιήσετε, ώστε να μη σας καταβάλει η προσπάθεια στη διαδρομή. Οι στόχοι για όλες τις Μ.Ε.Ρ.Ε.Σ. πρέπει να είναι Μετρήσιμοι, Εφικτοί, Ρεαλιστικοί, Εμπρόθεσμοι και Συγκεκριμένοι. Όσο εξασκείστε, θα βλέπετε τον εαυτό σας να πετυχαίνει ακόμα περισσότερα από όσα αρχικά κι εσείς οι ίδιοι προσδοκούσατε.

Για κάθε στόχο που θέτετε, αναλογιστείτε τα εξής:

Είναι αυτός ο στόχος μετρήσιμος;

Ορίστε εσείς τα κριτήρια μέτρησης της προόδου σας. Πώς θα είστε βέβαιοι ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί; Μπορείτε να φτιάξετε μια λίστα με τα απαραίτητα βήματα, και να διαγράφετε κάθε βήμα μόλις το ολοκληρώνετε.

Είναι αυτός ο στόχος εφικτός;

Όταν σχεδιάζετε με ευκρίνεια το στόχο σας, ενσωματώνετε αυτομάτως τις απαιτούμενες συμπεριφορές και ικανότητες για την επίτευξή του. Πολύ συχνά παγιδευόμαστε σε καταστάσεις που νομίζουμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να διεκπεραιώσουμε αντί να κυνηγάμε τα όνειρα και τις βαθύτερές μας επιθυμίες. Βεβαιωθείτε ότι οι στόχοι σας ευθυγραμμίζονται με τα μελλοντικά σας οράματα και τον πραγματικό σας εαυτό.

Είναι αυτός ο στόχος ρεαλιστικός;

Θα πρέπει να έχετε την όρεξη και τη δυνατότητα να φέρετε σε πέρας το στόχο σας. Σε τι βαθμό έχετε δεσμευτεί; Έχετε κάνει ποτέ στο παρελθόν κάτι παρόμοιο; Τι ακριβώς χρειάζεται να κάνετε για να εκπληρωθεί αυτός ο στόχος; Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας όσον αφορά τον χρόνο και την ενέργεια που διαθέτετε για να πετύχετε τον καλύτερο δυνατό προγραμματισμό. Βεβαιωθείτε ότι ο στόχος που θέσατε διαθέτει την ακριβή δόση πρόκλησης που χρειάζεστε για να σας εμπνεύσει και να σας κινητοποιήσει.

Είναι αυτός ο στόχος εμπρόθεσμος;

Συνδέστε το στόχο σας με μια προθεσμία και δημιουργήστε ένα ημερολόγιο που θα οδηγεί προς αυτόν. Χαρτογραφήστε όλα τα βήματα που θα χρειαστεί να πραγματοποιήσετε για την υλοποίησή του.

Είναι αυτός ο στόχος συγκεκριμένος;

Προσπαθήστε να είστε όσο πιο λεπτομερείς μπορείτε. Όσο πιο συγκεκριμένοι γίνεστε, τόσο πιο κοντά βρίσκεστε στην επίτευξή του.

Φροντίστε να συμπεριλάβετε τα εξής:

 • Υπάρχει κάποιος άλλος που εμπλέκεται στο στόχο σας, και ποιος είναι αυτός;
 • Τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε;
 • Πότε;
 • Πού;
 • Γιατί;
 • Υπάρχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις ή περιορισμοί στο στόχο σας, και ποιοι είναι αυτοί;

Για παράδειγμα, η φράση «θα ήθελα να γυμνάζομαι περισσότερο» δεν είναι ιδιαίτερα συγκεκριμένη και μάλλον θα σας δυσκόλευε στην εφαρμογή της Αντίθετα, μια φράση του τύπου «θέλω να πηγαίνω στο γυμναστήριο τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα ξεκινώντας από την 1η Δεκεμβρίου» είναι πιο συγκεκριμένη και σαφής, κάτι που θα σας βοηθήσει να κάνετε συγκεκριμένα βήματα προς την κατάκτηση στου στόχου σας.

Γράψτε τους σε χαρτί

Γράφοντας τους στόχους μας, τους κάνουμε πιο σαφείς και πραγματοποιήσιμους . Όταν καταγράφετε τους στόχους σας, χρησιμοποιήστε θετικούς όρους για να έχετε και ένα θετικό αποτέλεσμα. Ασχοληθείτε με ό,τι θέλετε να πετύχετε στο μέλλον, και όχι με ό,τι προσπαθείτε να αφήσετε πίσω σας.

Στόχοι

 1. Πώς μπορεί ο στόχος σας να καταστεί μετρήσιμος;
 2. Πώς μπορεί ο στόχος σας να γίνει εφικτός;
 3. Τι είναι αυτό που κάνει το στόχο σας ρεαλιστικό;
 4. Ποια είναι η χρονική προθεσμία του στόχου σας;
 5. Τι καθιστά το στόχο σας συγκεκριμένο;