ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ: ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ: ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τρανς. Κορεσμένα. Ωμέγα-3. Ωμέγα-6. Ωμέγα-9. Πολυακόρεστα. Μονοακόρεστα. Πώς να μη χαθούμε μέσα σε τόσες λιπαρές ουσίες; Οι πληροφορίες που καταφθάνουν από τα μέσα ενημέρωσης ή τον επιστημονικό κόσμο, είναι κι αυτές συγκεχυμένες και αντικρουόμενες ως προς το ποια είναι ωφέλιμα και ποια όχι. Δεν είναι λοιπόν καθόλου περίεργο γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε απόλυτη σύγχυση σχετικά με τα είδη των λιπαρών ουσιών που θα πρέπει να καταναλώνουν – καθώς και εκείνων που θα πρέπει να αποφεύγουν.

 

ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ

ΠΗΓΕΣ

Κορεσμένα βοδινό κρέας, πουλερικά, χοιρινό κρέας, αγελαδινό γάλα, καρύδα, φοινικέλαιο, γαλακτοκομικά πλήρους λίπους

Μονοακόρεστα αβοκάντο, ελιές, ελαιόλαδο, καρποί, ηλιέλαιο, σπόροι, ιππόγλωσσος, βακαλάος, σκουμπρί, λαχανικά πλούσια σε ολεϊκό οξύ¹

Πολυακόρεστα Σολωμός, σαρδέλες, σκουμπρί, ρέγκα, πέστροφα, φρέσκος τόνος, λιναρόσπορος, καρύδια, έλαιο λιναρόσπορου, σογιέλαιο

Τρανς Λιπαρά Πιθανές πηγές: μαργαρίνη, κατεργασμένα τρόφιμα, ζαχαρώδη προϊόντα, πατατάκια, ανθρακούχα ποτά, σφολιάτες, ορισμένα φυστικοβούτυρα

 

ΣΥΣΤΑΣΗ 

Κορεσμένα Σε στερεά μορφή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Χημικά, αποτελούνται από άτομα άνθρακα κορεσμένα με άτομα υδρογόνου.

Μονοακόρεστα Σε υγρή μορφή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ωστόσο στερεοποιούνται εάν ψυχθούν.

Η χημική τους σύσταση περιλαμβάνει ένα μόριο άνθρακα διπλού δεσμού.

Πολυακόρεστα Σε υγρή μορφή τόσο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος όσο και κατά την ψύξη τους.

Η χημική τους σύνθεση έχει περισσότερα από ένα άτομα άνθρακα διπλού δεσμού. Εδώ ανήκουν τα ωμέγα λιπαρά: ωμέγα-3, ωμέγα-6 και ωμέγα-9.

Τρανς Λιπαρά Τα τρανς λιπαρά οξέα παράγονται στην πλειοψηφία τους με βιομηχανικά μέσα, προσθέτοντας δεσμούς υδρογόνου σε υγρά έλαια, ώστε να δημιουργηθεί ένα πυκνότερης υφής άρα και πιο ευπαρουσίαστο στο ράφι προϊόν.

Ωστόσο, ορισμένα τρανς λιπαρά οξέα απαντώνται με φυσικό τρόπο στο βοδινό και το αρνίσιο κρέας, στο λίπος του γάλακτος και τα γαλακτοκομικά.²

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Κορεσμένα Πιθανώς αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας³

Μονοακόρεστα Αυξάνουν την καλή (HDL) χοληστερόλη και μειώνουν την κακή (LDL) χοληστερόλη.

Πολυακόρεστα Αυξάνουν την καλή (HDL) χοληστερόλη και μειώνουν την κακή (LDL) χοληστερόλη. Τα ωμέγα λιπαρά οξέα θεωρείται ότι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και συνδέονται με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Τρανς Λιπαρά Αυξάνουν την κακή (LDL) και μειώνουν την καλή (HDL) χοληστερόλη, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση του σχηματισμού αθηρωματικών πλακών και σε αύξηση του κινδύνου καρδιοπάθειας.

 

ΤΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ / ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ

Κορεσμένα Παρόλο που οι απόψεις διχάζονται, γενικά συνιστάται η περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και βουτύρου.

Μονοακόρεστα Γενικά θεωρούνται ευεργετικά για την καρδιά, και είναι καλό να εμπεριέχονται στο καθημερινό διαιτολόγιο.

Πολυακόρεστα Γενικά θεωρούνται ευεργετικά για την καρδιά. Φροντίστε να εντάξετε στη διατροφή σας ψάρια κρύων θαλασσών τρεις φορές την εβδομάδα και όσο συχνά μπορείτε πολυακόρεστα έλαια φυτικής προέλευσης.

Τρανς Λιπαρά Αποφύγετε εντελώς προϊόντα που αναγράφουν στην ετικέτα τους περιεκτικότητα σε μερικώς υδρογονωμένα έλαια.

  1. Οι καλύτερες πηγές Μονοακόρεστων Λιπαρών http://geti.in/1gHRjTc
  2. Τρανς Λιπαρά http://geti.in/1kUiyhP
  3. Λιπαρά οξέα και Χοληστερόλη http://geti.in/1jgsUTF
  4. Καρδιοπάθεια και Διατροφή http://geti.in/16ecyEZ