ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ : Με ποιους τρόπους μπορούμε να ενισχύσουμε τη λειτουργία του

ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ : Με ποιους τρόπους μπορούμε να ενισχύσουμε τη λειτουργία του

Το λεμφικό σύστημα είναι ένα κυκλοφορικό σύστημα μείζονος σημασίας μέσα στο σώμα μας, αν και μάλλον παραγνωρισμένο σε σύγκριση με το κυκλοφορικό σύστημα. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι το λεμφικό σύστημα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας. Χρειάστηκε, ωστόσο, να φθάσουμε στις αρχές του 21ου αιώνα για να αρχίσει η επιστημονική έρευνα να εξετάζει σε βάθος τη δυναμική του λεμφικού συστήματος και την επίδρασή του στη συστημική φυσιολογία, ή αλλιώς φυσιολογία ολόκληρου του σώματος.
Ένα λεμφικό σύστημα που υπολειτουργεί αποτελεί συχνά το υποβόσκον αίτιο πολλών και χρόνιων παθήσεων.
Τι είναι το Λεμφικό Σύστημα
Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε το λεμφικό μας σύστημα με το υδραυλικό δίκτυο που διατρέχει το σπίτι μας. Ποιες παρενέργειες έχουμε όταν ένα εμπόδιο φράζει κάποιον από τους σωλήνες του δικτύου; Αρχίζουν να αναδύονται δυσάρεστες οσμές, το νερό λιμνάζει στο νεροχύτη, το νερό της τουαλέτας δεν παροχετεύεται σωστά, ενώ υπολείμματα τροφών, τριχών και βακτηρίων μένουν στάσιμα στο σιφόνι. Ώσπου η αιτία του προβλήματος αντιμετωπίζεται, και το νερό μαζί με όσες ουσίες μεταφέρει κυλά και πάλι απρόσκοπτα στις σωληνώσεις.
Ακριβώς όπως συμβαίνει στις σωληνώσεις, έτσι και το λεμφικό μας σύστημα μπορεί να υποστεί συμφόρηση, προκαλώντας δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία μας, μεταξύ των οποίων πόνο στο στήθος, αίσθημα κόπωσης, έκζεμα και χρόνια δερματικά προβλήματα, παγωμένα άκρα, φούσκωμα, πονοκεφάλους, σωματική δυσκαμψία και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (2).
Ο τακτικός καθαρισμός των σωληνώσεων του σπιτιού μας είναι μια ορθή μέθοδος αποφυγής της όποιας φραγής στο δίκτυο και μια εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας τους. Παρόμοια κάθαρση χρειάζεται και το λεμφικό μας σύστημα, ώστε να προασπίσουμε την υγεία και την ευζωία μας.
Συστηματική Άσκηση
Η καθημερινή άσκηση αποτελεί μια από τις πιο απλές και πιο αποτελεσματικές μεθόδους για την ενδυνάμωση της υγείας και του λεμφικού μας συστήματος. Είτε ακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης με βάρη στο γυμναστήριο, είτε χορεύετε στο σπίτι με τα παιδιά σας, είτε βγαίνετε για τρέξιμο παρέα με τον σκύλο σας, βελτιώνετε την υγεία του λεμφικού σας συστήματος και ενισχύετε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας.
Η αύξηση της οξυγόνωσης των ιστών διευκολύνει την υγιή αντίδραση του ανοσοποιητικού και ευνοεί την πρόληψη κατά του καρκίνου. Η άσκηση διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς και τα κύτταρα. Αντίθετα, η έλλειψη άσκησης οδηγεί στη σώρευση τοξινών στους μυς. Οι κακοήθεις όγκοι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε περιβάλλοντα χαμηλής οξυγόνωσης. Πρόκειται για μια κατάσταση που ονομάζεται υποξία και η οποία συμβάλλει στη διείσδυση και την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων εντός του οργανισμού (1).
Μια άλλη εξαιρετική μέθοδος κάθαρσης του λεμφικού συστήματος είναι η πρακτική της αναπήδησης. Η αναπήδηση είναι μια χαμηλής έντασης άσκηση, η οποία πραγματοποιείται στο τραμπολίνο. Μπορείτε να προμηθευτείτε ένα μίνι τραμπολίνο ώστε να ασκείστε με αυτό στο σπίτι.
Η αναπήδηση προάγει τη ροή της λέμφου μέσα στο σώμα και θεωρείται ότι ενισχύει την αποβολή των τοξινών από τα όργανα και τον μυϊκό ιστό. Η αναπήδηση είναι ένας διασκεδαστικός και ασφαλής τρόπος αποτοξίνωσης των λεμφικών καναλιών μας.
Τεχνικές Μείωσης του Άγχους
Οι τεχνικές μείωσης του άγχους διευκολύνουν τη ροή της λέμφου μέσα στο σώμα μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εξής (7):
• Γιόγκα
• Πιλάτες
• Ασκήσεις βαθέων αναπνοών
• Διατάσεις
• Διατήρηση της σωστής στάσης σώματος
Πιθανόν να έχετε ήδη ακούσει ότι αυτές οι τεχνικές αποτελούν καλές στρατηγικές χαλάρωσης και απομάκρυνσης του άγχους. Γνωρίζετε όμως με ποιον τρόπο υποστηρίζουν την υγεία και το ανοσοποιητικό μας σύστημα; Οι εν λόγω πρακτικές αποσυμφορούν και διεγείρουν την κυκλοφορία αλλά και την αποτοξίνωση της λέμφου σε όλο μας το σώμα.
Όταν η λέμφος μας φτάσει στο σημείο να λιμνάζει στα άνω και κάτω άκρα του σώματος, η συσσώρευση παθογόνων ουσιών, δεικτών φλεγμονής και κυτταρικών αποβλήτων είναι ικανή να επιφέρει βλάβες στην απόκριση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, φθείροντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την υγεία μας. (6)
Πώς Καθαρίζει το Λεμφικό Σύστημα;
Το λεμφικό σύστημα διέρχεται από τη θωρακική κοιλότητα ή το άνω τμήμα του θώρακα για την τελική αποστράγγιση των τοξινών και την ολοκλήρωση της διαδικασίας της κάθαρσης. Οι προαναφερθείσες τεχνικές μείωσης του άγχους βοηθούν στη συστολή και τη χαλάρωση των μυών, οι οποίοι ωθούν τις περιττές ουσίες εκτός των οργάνων και μειώνουν την πιθανότητα σώρευσης επιζήμιων ουσιών σε επικίνδυνα στάσιμες ποσότητες. Λίγες απλές διατάσεις την ώρα του πρωινού μας ξυπνήματος εκκινούν απλά και άμεσα την κυκλοφορία του λεμφικού υγρού στο σώμα μας.
Όταν θυμόμαστε να παίρνουμε βαθιές ανάσες κατά τη διάρκεια της ημέρας, προάγουμε την ενδοθωρακική πίεση, η οποία βελτιώνει την οξυγόνωση των κυττάρων μας (3). Συχνά, το σώμα μας καμπουριάζει ασυναίσθητα, είτε επειδή δουλεύουμε ατελείωτες ώρες μπροστά στον υπολογιστή, είτε γιατί σκύβουμε για να αδειάσουμε το πλυντήριο, να διπλώσουμε τα ρούχα, να πάρουμε αγκαλιά τα παιδιά μας, ή επειδή μελετάμε καθιστοί σε ένα γραφείο, ή απλώς σωρεύουμε ένταση λόγω του καθημερινού άγχους.
Ο θωρακικός κλωβός είναι μια μεγάλη λεμφική αντλία μέσα στο σώμα μας, απολύτως απαραίτητη για την αύξηση της λεμφικής ροής. Η εκμάθηση της σωστής στάσης του σώματος μέσω των μαθημάτων γιόγκα και πιλάτες καθώς και η διαρκής εγρήγορσή μας κατά την καθημερινή μας εργασία, απομακρύνει τα πιθανά εμπόδια που ευθύνονται για την απόφραξη των λεμφικών αγγείων, ενώ παράλληλα διευκολύνει την οξυγόνωση των κυττάρων και την εκκαθάριση των τοξικών ουσιών από αυτά (3).
Καθημερινή Εφίδρωση
Ένας από τους μηχανισμούς κλειδιά μέσω του οποίου το σώμα μας αποβάλλει τοξίνες είναι η εφίδρωση. Δεν είναι απαραίτητο να συμμετέχετε σε ιδιαιτέρως καταπονητικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν έντονη σωματική άσκηση εάν επιθυμείτε να βελτιώσετε τη λεμφική λειτουργία σας.
Η σάουνα με υπέρυθρη ακτινοβολία προσφέρει μια μη επεμβατική μορφή φωτοθεραπείας, η οποία θερμαίνει τους εσωτερικούς μυς και όργανα, και ως εκ τούτου ωθεί τις τοξίνες να κυκλοφορήσουν στα αγγεία ώστε να αποβληθούν από το σώμα. Χάρη στην τεχνολογία της υπέρυθρης ακτινοβολίας, αποκομίζουμε εξαιρετικά οφέλη που οδηγούν στην αποτοξίνωση του σώματος.
Ίαση με Βότανα για το Λεμφικό Σύστημα
Υπάρχει ένα πλήθος βοτάνων τα οποία προάγουν την αποτοξίνωση των ιστών, και υποστηρίζουν τη ροή της λέμφου και την απέκκριση των επιζήμιων ουσιών. Οι ακόλουθες φυτικές θεραπείες είναι από τις ευρύτερα διαδεδομένες μεθόδους εκκαθάρισης του σώματος από τις σωρευμένες τοξικές ουσίες.
Μανζίστα. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην Αγιουρβεδική ιατρική για τη μείωση του συσσωρευμένου τοξικού φορτίου στο σώμα. Πρόκειται για ένα βότανο γνωστό για την ικανότητά του να καθαρίζει το ήπαρ και το αίμα. Σε αυτή τη διαδικασία, το συγκεκριμένο βότανο αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα αποτοξίνωσης του λεμφικού συστήματος. Η κατανάλωση τσαγιού μανζίστα συνδέεται επίσης με την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων του δέρματος, τη ρύθμιση του έμμηνου κύκλου, καθώς και την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τσάι essiac. Το συγκεκριμένο τσάι θεωρείται μια φυτική θεραπεία που χρησιμοποιείται για την αποτοξίνωση και τη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Το τσάι essiac είναι ένα εναλλακτικό συμπλήρωμα διατροφής που μπορεί να βοηθήσει ασθενείς που μόλις διαγνώστηκαν με καρκίνο να ισχυροποιήσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Γάλα γαϊδουράγκαθου. Το συγκεκριμένο βότανο έχει ισχυρές αποτοξινωτικές ιδιότητες οι οποίες συμβάλλουν στην κάθαρση του ήπατος, των νεφρών και του γαστρεντερικού συστήματος, ενώ παράλληλα ενισχύουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Το γάλα γαϊδουράγκαθου περιέχει αντιοξειδωτικά τα οποία όχι απλώς καταπολεμούν τις φλεγμονές, αλλά επίσης διεγείρουν την παραγωγή ανοσοποιητικών παραγόντων που ευνοούν την ίαση, όπως είναι τα ένζυμα και άλλου είδους αντιοξειδωτικά.
Αιθέρια έλαια
Τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία αποτελούν μια βοτανική ιατρική και μαζί μια αρχαία παράδοση οι οποίες βασίζονται σε συστατικά φυτών με θεραπευτικές ιδιότητες. H Συντακτική Ομάδα της Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής Ιατρικής για τον Καρκίνο (PDQ Cancer Complementary and Alternative Medicine Editorial Board) συνοψίζει ιατρικές πληροφορίες βασισμένες σε ενδείξεις σχετικά με τη χρησιμότητα της αρωματοθεραπείας και των αιθέριων ελαίων, και αναφέρει ότι τα αιθέρια έλαια εμφανίζονται να προκαλούν μια απόκριση γνωστή ως νευροανοσορρύθμιση (4).
Σύμφωνα πάντα με την έκθεσή τους, ανακάλυψαν ότι τα αιθέρια έλαια προκαλούν μια θετική συναισθηματική απόκριση η οποία υποστηρίζεται από μια χημική αλλαγή που συντελείται στον εγκέφαλου του ατόμου και μια αύξηση στη ροή του αίματος. Οι ογκολογικοί ασθενείς με μειωμένη ανοσολογική απόκριση εμφανίζουν σαφώς μειωμένα επίπεδα άγχους και ανησυχίας, γεγονός το οποίο συμβάλλει σε μια πιο θετική απόκριση, τόσο με συναισθηματικούς όσο και σωματικούς όρους (4).
Ξηρό Βούρτσισμα Για την Κινητοποίηση του Λεμφικού Συστήματος
Η Αγιουρβεδική πρακτική του ξηρού βουρτσίσματος διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και, κατά συνέπεια, τη ροή της λέμφου συμβάλλοντας στην αποτοξίνωση. Όπως αναφέραμε πρωτύτερα, η εφίδρωση αποτελεί μία από τις οδούς απομάκρυνσης των τοξινών από το σώμα. Το ξηρό βούρτσισμα βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και των τοξικών καταλοίπων, ενώ παράλληλα ενεργοποιεί τους ιδρωτοποιούς αδένες, ανοίγοντας τους πόρους και προάγοντας την υποδόρια λεμφική λειτουργία.
Το ξηρό βούρτσισμα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του δέρματός σας και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Πρόκειται για μια πολύ απλή πρακτική. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια βούρτσα με σκληρές και κοντές τρίχες, με την οποία θα βουρτσίζετε το δέρμα σας , πάντα με κατεύθυνση προς την καρδιά.
Καλή Ενυδάτωση
Η ενυδάτωση είναι το κλειδί για την καλή υγεία και την ομαλή λειτουργία του λεμφικού συστήματος, καθώς αυτό αποτελείται σε ποσοστό περίπου 95% από νερό (5). Μια εκπληκτική στρατηγική αποτοξίνωσης είναι να πίνετε καθημερινά λεμονόνερο, καθώς συμβάλλει όχι μόνο στην ενυδάτωση του σώματος αλλά και στη διατήρηση του κατάλληλου αλκαλικού περιβάλλοντος (3). Η κατανάλωση απιονισμένου νερού είναι σημαντική, καθώς αποτρέπει τη σώρευση επιπρόσθετων μολυσματικών ουσιών στον οργανισμό μας τις οποίες στη συνέχεια θα χρειαστεί να αποβάλουμε.
Ένδυση Κατάλληλη Για την Υγεία του Λεμφικού Συστήματος
Ένας πολύ απλός μηχανισμός αποφυγής του κινδύνου απόφραξης των λεμφικών αγγείων, η οποία θα παρεμπόδιζε την ομαλή ροή της λέμφου, είναι η προσεκτική επιλογή των ενδυμάτων μας. H επιλογή πολύ εφαρμοστών, ασφυκτικά στενών εσωρούχων, όπως είναι οι στηθόδεσμοι με μπανέλα, είναι πολύ πιθανό να παρεμποδίζουν την αποστράγγιση της λέμφου από το στήθος, τα χέρια και τον θώρακα στους παρακείμενους λεμφαδένες.
Επίσης, συστήνεται σθεναρά η αποφυγή κάθε είδους στενών ρούχων κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Κάνουμε Μασάζ
Έρευνες αποδεικνύουν ότι υπάρχουν τεχνικές που καταπολεμούν το άγχος. Μια από αυτές είναι το μασάζ, καθώς βελτιώνει σημαντικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Το μασάζ του συνδετικού ιστού – το μασάζ σιάτσου ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία – έχει αποδειχθεί ότι καταπραΰνει τα συμπτώματα του χρόνιου πόνου και της κόπωσης ( 8 ). Στο διαδίκτυο, μπορείτε να βρείτε διάφορες μεθόδους θεραπευτικού αυτομασάζ, και να εξοικειωθείτε με τεχνικές ικανές να αυξήσουν τη ροή της λέμφου σε όλο σας το σώμα.
Οι ασθενείς που υποφέρουν από τη συχνότερα εμφανιζόμενη λεμφική ασθένεια, γνωστή ως λεμφοίδημα, μπορούν να επωφεληθούν από ένα συγκεκριμένο είδος μασάζ, που ονομάζεται τεχνική Λεμφικής Αποστράγγισης δια Χειρός, και η οποία παρέχεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας ( 3 ). Το μασάζ είναι μια εκπληκτική θεραπεία αποσυμφόρησης της λέμφου η οποία συνδυάζεται άριστα με τη χρήση αιθέριων ελαίων, που εφαρμόζονται αμέσως μετά την καθαριότητα του σώματος με άλατα θειικού μαγνησίου (Epsom salt), με στόχο τη βελτιστοποίηση του λεμφικού μας συστήματος.
Μείωση του κινδύνου Εμφάνισης Καρκίνου
Η ενίσχυση της υγείας του λεμφικού συστήματος είναι εξαιρετικά κρίσιμη στα άτομα που πάσχουν από καρκίνο. Υπάρχουν θεραπείες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού που έχουν αποδειχθεί ωφέλιμες στην αντιμετώπιση της πνευμονίας και είναι ιδιαιτέρως χρήσιμες στην τόνωση των αμυντικών παραγόντων του ανοσοποιητικού, όπως είναι οι κυτοκίνες, που απαντώνται στα λεμφικά αγγεία της θωρακικής και της εντερικής περιοχής (7).
Το λεμφοίδημα σχετίζεται με το χρόνιο οίδημα των ιστών στα άνω και κάτω άκρα και το κοιλιακό τείχος, και μπορεί να εμφανιστεί ως συνέπεια μόλυνσης, χειρουργικής αφαίρεσης, ή άλλων συντηρητικών θεραπειών κατά του καρκίνου, όπως είναι οι ακτινοβολίες. Σύμφωνα με έρευνες, 1 στις 5 ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία κατά του καρκίνου του μαστού θα εμφανίσει στο μέλλον λεμφοίδημα (9).
Η προαγωγή της υγείας του λεμφικού συστήματος εμφανίζεται να μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει το λεμφικό σύστημα με τους ακόλουθους τρόπους (5,6):
1. Μειώνει τη λειτουργία του συμπαθητικού νευρικού συστήματος που σχετίζεται με καρδιοαγγειακά ζητήματα, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τη λειτουργία του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο ευθύνεται για την τόνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
2. Υποστηρίζει την αποβολή τοξικών καταλοίπων από το σώμα.
3. Τονώνει την κυκλοφορία της λέμφου και του αίματος ενώ παράλληλα προάγει την υγεία του λεμφικού συστήματος.
Σύνοψη Λεμφικού Συστήματος
Η ορθή λειτουργία του λεμφικού συστήματος είναι θεμελιώδης για την προάσπιση της υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος και των ομοιοστατικών λειτουργιών. Το λεμφικό σύστημα, έχοντας ως κύριο ρόλο την οξυγόνωση των κυττάρων και την απέκκριση των αποβλήτων, απαιτεί καθημερινή φροντίδα για την καίρια αποτοξίνωσή του από χημικά έκδοχα που αφθονούν στις τροφές και το περιβάλλον μας. Η ενσωμάτωση των εν λόγω μεθόδων με στόχο τη βελτίωση του λεμφικού μας συστήματος είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την υγεία μας.
ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:
ΓΕΙΩΣΤΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΥΓΕΙΑ
ΠΩΣ ΟΦΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΑΛΑΤΑ ΜΠΑΝΙΟΥ EPSOM
“FOREST BATHING” – ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ;
ΝΕΡΟ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ. ΠΟΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ
ΠΗΓΕΣ:
1. Hsiao PC, et al. Risk of breast cancer recurrence in patients receiving manual lymphatic drainage: a hospital based cohort study. Ther Clin Risk Manag. 2015; 11:349-358. PMCID: 4354455
2. LifeSpa: The Miracle of Lymph
3. Lymphatic Education & Research Network
4. PDQ Cancer Complementary and Alternative Medicine Editorial Board. Aromatherapy and Essential Oils (PDQ) Health Professional Version. 2015.
5. Vairo, GL, et al. Systematic Review of Efficacy for Manual Lymphatic Drainage Techniques in Sports Medicine and Rehabilitation: An Evidence-Based Practice Approach. J Man Manip Ther. 2009; 17(3): e80-e89. PMCID: 2755111
6. Choi I, Lee S, and Hong YK. The New Era of the Lymphatic System: No Longer Secondary to the Blood Vascular System. Cold Spring Harb Perspect Med. 2012 Apr; 2(4): a006445. PMCID: 3312397
7. Yao S, et al. Osteopathic Manipulative Treatment as a Useful Adjunctive Tool for Pneumonia. J Vis Exp. 2014; (87): 50687. PMCID: 4173698
8. Yan SL, Matsutani LA, and Marques AP. Effectiveness of different styles of massage therapy in fibromyalgia: a systematic review and meta-analysis. Man Ther. 2015; 20(2): 257-64. PMID: 25457196
9. Ezzo J, et al. Manual lymphatic drainage for lymphedema following breast cancer treatment. Cochrane Database Syst Rev. 2015 May; 5:CD003475. PMID: 25994425