Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ

Κάθε φορά που ακούμε τη λέξη «αποτοξίνωση», το μυαλό μας πηγαίνει σε δραστικές αλλαγές και περιορισμούς στο διαιτολόγιό μας. Ίσως σε μια νηστεία με χυμούς, χάπια, προϊόντα ομορφιάς, χρήση διουρητικών, μαγικές βιταμίνες, μέταλλα ή «καθαρτικές τροφές». Ωστόσο, πριν πάρουμε την απόφαση να ξεκινήσουμε μια αποτοξίνωση, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε «γιατί» την κάνουμε και στη συνέχεια να περάσουμε στο «τι» και «πώς» γίνεται πρακτικά.

Γιατί να κάνω αποτοξίνωση;

Όπως ακριβώς το σώμα μας χρειάζεται ανά τακτά διαστήματα μια διακοπή από την εργασιακή του καθημερινότητα, κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο χρειάζεται και ένα διάλειμμα για επαναφόρτιση. Με τον καιρό, το σώμα μας καταβάλλεται από κάποιες όχι-και-τόσο υγιεινές τροφές που καταναλώνουμε, από την καφεΐνη, τα οινοπνευματώδη, το άγχος, τις τοξίνες που κατακλύζουν το καθημερινό μας περιβάλλον, καθώς και από ένα πλήθος ανθυγιεινές συνήθειες που παρεισφρέουν στις ζωές όλων μας. Η αποτοξίνωση εξασφαλίζει στο σώμα μας τον χρόνο, τον χώρο και τις κατάλληλες συνθήκες που θα το βοηθήσουν να αντιμετωπίσει με επιτυχία όσους παράγοντες το φθείρουν. Το διάλειμμα αυτό θα χαρίσει στο σύστημά μας την ισορροπία και τη ζωντάνια για ακόμα μια φορά!

Όλοι μας πασχίζουμε να έχουμε ένα σώμα υγιές, και βέβαια μέσα στο υγιές σώμα περιλαμβάνονται τα νεφρά, το συκώτι, ο δερματικός ιστός και οι πνεύμονες που εργάζονται αδιάκοπα για την αποτοξίνωση του σώματός μας. Αυτή η ακούραστη μηχανή παλεύει νύχτα μέρα ενάντια στις τοξίνες που προέρχονται από τα καυσαέρια, το κάπνισμα, τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, και τα φυτοφάρμακα/ζιζανιοκτόνα που καταλήγουν στο πιάτο μας.

Αυτό ακριβώς είναι το σημείο που καλούμαστε να σταματήσουμε και να αναλογιστούμε: «Μήπως το αυτοκαθαριζόμενο σύστημά μου κινδυνεύει να πάθει υπερκόπωση και χρειάζεται ένα χέρι βοηθείας;»

 

 

Λόγοι για τους οποίους το σώμα μας ωφελείται από μια ολιστική, φυσική αποτοξίνωση:

 • Πρόληψη χρόνιων ασθενειών
 • Ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα
 • Διευκόλυνση στην απώλεια βάρους
 • Βελτίωση της ποιότητας ζωής
 • Πρωινό ξύπνημα με έκρηξη ενέργειας !
 • Φωτεινό, λαμπερό δέρμα
 • Υποβοήθηση διακοπής της ξέφρενης συναισθηματικής υπερφαγίας

 

Τι σημαίνει αποτοξίνωση

Οι περισσότεροι μάλλον θα συμφωνούσαμε με την άποψη ότι οι δίαιτες αποτοξίνωσης είναι κάποιες μορφές βραχύβιων παρεμβολών που στόχο έχουν να αποβάλουν τις τοξίνες από το σώμα μας, να βελτιώσουν την υγεία μας και να μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος.

Στην ουσία, όμως, δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες, οι οποίες με τη σειρά τους θα υποστηρίξουν το σώμα να φέρει σε πέρας τη δουλειά για την οποία ήταν πάντα προορισμένο: να “αποτοξινώνεται”.

Σπουδαίες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν όταν κάνετε πλήρη αποτοξίνωση στο σώμα σας και γιατί είναι τόσο σημαντικές για τη συνολική, μακροπρόθεσμη υγεία σας:

 

Ενυδάτωση

Σημασία: Αποβολή των τοξικών σωματιδίων και αναζωογόνηση των κυττάρων.

Συμβουλή: Προσπαθήστε να πίνετε καθημερινά από 1 έως 3 λίτρα νερό.

Πώς θα το επιτύχετε:

 • Χρησιμοποιείτε τις ώρες των γευμάτων ως υπενθυμίσεις ενυδάτωσης. Πίνετε 500ml νερό (με χυμό λεμονιού αν προτιμάτε) κάθε πρωί την ώρα που ξυπνάτε, και επαναλαμβάνετε μισή ώρα πριν το μεσημεριανό και το βραδινό. Φροντίστε να έχετε ένα μπουκάλι με νερό πάντα δίπλα σας σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
 • Αντικαθιστάτε τον καφέ που συνηθίζετε να πίνετε στις 3 το απόγευμα με κάποιο άλλο φυτικό ρόφημα.

 

Άσκηση

Σημασία: Ενδυνάμωση της ικανότητας/ χωρητικότητας των πνευμόνων.

Συμβουλή: Προσπαθείτε να κινείτε τακτικά το σώμα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας

Πώς θα το επιτύχετε:

 • Επιμερίζετε την άσκηση σε μικρότερα χρονικά διαστήματα. Αφιερώνετε 10 λεπτά κάθε πρωί για να κάνετε τις διατάσεις σας, κάνετε έναν δεκάλεπτο περίπατο πριν φύγετε για τη δουλειά σας, και προτιμάτε τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα.
 • Ενσωματώνετε τη σωματική δραστηριότητα στην κοινωνική σας ζωή. Συναντηθείτε με φίλους για έναν περίπατο, για τρέξιμο ή για γυμναστική, αντί για καφέ ή ποτό.

 

Αληθινή, Ζωντανή ΤΡΟΦΗ!

Σημασία: υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές οι οποίες υποβοηθούν στην αδρανοποίηση των τοξινών και την αποβολή τους από τον οργανισμό (ιδιαιτέρως των συσσωρευμένων βαρέων μετάλλων).

Συμβουλή: Προσπαθείτε να συμπεριλάβετε στο διαιτολόγιό σας όσα περισσότερα φρούτα και λαχανικά μπορείτε.

Πώς θα το επιτύχετε:

 • Οι χυμοί, τα κρεμώδη ροφήματα (smoothies) και οι σαλάτες αποτελούν ένα ιδανικό ξεκίνημα. Συνεχίζετε εμπλουτίζοντας το διαιτολόγιό σας με τροφές πλούσιες σε χλωροφύλλη, όπως είναι η χλόη σιταριού και η χλόη κριθαριού, καθώς και τα φυτικά ροφήματα αλλά και τα θαλάσσια φυτά όπως το νόρι.
 • Ο κόλιανδρος αλλά και άλλες τροφές που περιέχουν κιτρικό και μηλικό οξύ (π.χ. σταφύλια, πορτοκάλια, λεμόνια και άλλα εσπεριδοειδή) καθώς και οι πλούσιες σε σελήνιο τροφές (π.χ. φυστίκια Βραζιλίας, μανιτάρια και ηλιόσποροι) έχει παρατηρηθεί ότι συμβάλλουν στην αποβολή των συσσωρευμένων βαρέων μετάλλων από τον οργανισμό.

 

Ύπνος

Σημασία: Ο ύπνος υποβοηθά την ανανέωση των κυττάρων και συμβάλλει στη θεραπεία ή την επιδιόρθωση της καρδιάς, των μυών και των αιμοφόρων αγγείων.

Συμβουλή: Προσπαθείτε να κοιμάστε 7-8 ώρες κάθε βράδυ

Πώς θα το επιτύχετε:

 • Συνειδητοποιώντας τη σημασία του υγιούς ύπνου (αποφεύγετε την πρόσληψη καφεΐνης πριν ξαπλώσετε, περιμένετε να περάσουν 2 ώρες από το τελευταίο γεύμα σας μέχρι την ώρα του ύπνου σας, επιλέγετε χαμηλό φωτισμό).
 • Κάνετε συνειδητή προσπάθεια να αποβάλετε όλη την ένταση της ημέρας προτού ξαπλώσετε. Αφήστε στην άκρη το κινητό σας, σβήστε την τηλεόραση, απομακρυνθείτε από κάθε είδους περισπασμούς, και δημιουργήστε μια ατμόσφαιρα πλήρους χαλάρωσης μέσα στον χώρο όπου κοιμάστε.

 

Βγείτε έξω

Σημασία: Γεμίζετε τους πνεύμονές σας με καθαρό αέρα. Προμηθεύεστε την ημερήσια δόση βιταμίνης D που χρειάζεστε, και ανανεώνετε τη διάθεσή σας.

Συμβουλή: Τρώτε περισσότερα γεύματα σε εξωτερικούς χώρους. Επιλέγετε μια στο τόσο να γυμναστείτε σε εξωτερικούς χώρους, αντί για την κλειστή αίθουσα του γυμναστηρίου.

Πώς θα το επιτύχετε:

 • Αν πρόκειται να μείνετε σε κάποιον κλειστό χώρο όλη την ημέρα, δοκιμάστε να πάρετε το πρωινό σας έξω, σε κάποιο ηλιόλουστο σημείο.
 • Αντί να πάρετε το μεσημεριανό σας στο γραφείο σας, βγείτε για έναν μικρό περίπατο και επιλέξτε ένα άνετο χαλαρό μέρος για το γεύμα σας.
 • Εισπνέοντας καθαρό αέρα και νιώθοντας τη θερμότητα του ήλιου στο δέρμα σας, καθαρίζετε τους πνεύμονές σας, και ταυτόχρονα ανανεώνετε τη διάθεσή σας.

Ορίστε λοιπόν! Βλέπετε ότι η αποτοξίνωση δεν είναι ούτε τόσο περίπλοκη ούτε τόσο καταπιεστική όσο φανταζόσαστε. Υποβοηθώντας το σώμα σας στη φυσική του διαδικασία αποτοξίνωσης, μάλλον θα βιώσετε αυτή τη μικρή αναβάθμιση της προσωπικής σας φροντίδας ως μια απολαυστική εμπειρία! Επιπλέον, το γεγονός ότι στη συνέχεια θα νιώσετε υπέροχα, θα σας κάνει να σκεφτείτε ότι εν τέλει άξιζε τον κόπο.

 

 

Πηγή FMTV – www.fmtv.com

Food Matters – www.foodmatters.com