Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ!

Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ!

Η Κινέζικη Παραδοσιακή Ιατρική (ΚΠΙ) εστιάζει στην ιδιότητα του φαγητού να προλαμβάνει και να θεραπεύει ασθένειες. Αντί να ασχολείται με την περιγραφή της κάθε τροφής ανάλογα με το ποσοστό πρωτεΐνης, λίπους ή θερμίδων που εμπεριέχει, η ΚΠΙ προτιμά να επικεντρωθεί στην ποιότητα της τροφής. Η κάθε τροφή έχει τη δική της ξεχωριστή ενέργεια και τις δικές της χαρακτηριστικές ιδιότητες, οι οποίες είτε εξισορροπούν και θρέφουν τον οργανισμό μας είτε δημιουργούν ανισορροπίες που καταλήγουν στην εμφάνιση ασθενειών. Αυτό εννοούμε όταν μιλάμε για δυναμική της τροφής. Η γνώση της δυναμικής των τροφών μάς βοηθά να κατακτήσουμε ένα ανώτερο επίπεδο υγείας και ευεξίας, καταναλώνοντας διαφορετικές τροφές με διαφορετικές αντίστοιχα επιδράσεις στον οργανισμό μας. Ακριβώς όπως λέει το ρητό: «Είμαστε ό,τι τρώμε».

Αν τρώτε από τα προϊόντα που καλλιεργείτε στον κήπο σας ή ψωνίζετε από την τοπική λαϊκή αγορά, αποκομίζετε ένα αίσθημα άμεσης σύνδεσης είτε με το σπίτι σας είτε με την τοπική κοινωνία στην οποία ζείτε. Όταν οι διατροφικές μας συνήθειες εναρμονίζονται με την εποχή του χρόνου και την εντόπια παραγωγή, το σώμα μας ευθυγραμμίζεται με τη φυσική τάξη των πραγμάτων και είναι σε θέση να διατηρήσει την ισορροπία του από μέσα προς τα έξω.

Τι πιο ωφέλιμο από το να καταναλώνουμε δροσερά φρούτα και ελαφρά πράσινα λαχανικά το καλοκαίρι, την καταλληλότερη εποχή της συγκομιδής τους; Αντίθετα, πιο σαρκώδη λαχανικά, όπως είναι τα καρότα ή οι κολοκύθες ευδοκιμούν κυρίως την περίοδο του χειμώνα, και παράλληλα, έχουν μια πιο θερμαντική επίδραση στο σώμα μας.

Άλλη μια χρήσιμη συμβουλή σχετικά με την ενέργεια του φαγητού ικανή να ενισχύσει τόσο την υγεία όσο και τη διαδικασία της ίασης είναι να τρώμε ενσυνείδητα – επιβραδύνοντας τους ρυθμούς των γευμάτων μας και φροντίζοντας να απολαμβάνουμε το φαγητό μας σε ένα ήρεμο και χαλαρωτικό περιβάλλον. Το σώμα μας απορροφά περισσότερες θρεπτικές ουσίες από την τροφή του όταν τρώμε ενσυνείδητα.

Η Δυναμική των Τροφών, Το Περιοδικό της Κινέζικης Ιατρικής http://bit.ly/1HeJBLn