Η λέξη «υγεία» χρησιμοποιείται με την ευρύτερη έννοια του όρου, καθώς περικλείει ολόκληρη τη ζωή του ανθρώπου, περιλαμβανομένων των σωματικών, διανοητικών, συναισθηματικών, ενεργητικών και πνευματικών της εκφάνσεων. Ο Health Coach συναντά τον άνθρωπο σε οποιαδήποτε καμπή της ζωής και αν βρίσκεται, και χρησιμεύει ενστικτωδώς ως οδηγός ή βοηθός στη διαδικασία της ίασης και της ωρίμανσης. Πολλές επιτυχημένες αλλαγές στον τρόπο ζωής ή τη συμπεριφορά απαιτούν ένα υποστηρικτικό πλαίσιο-σχέση, το οποίο μπορεί να παράσχει αποτελεσματικά ένας Σύμβουλος Υγείας.

Η παροχή συμβουλών με στόχο την ενοποιητική υγεία και ευεξία είναι μια καινοτόμος μέθοδος σύμπραξης με τους ασθενείς με στόχο την επίτευξη των συνολικών τους στόχων, και  εφαρμόζεται με βάση μια ολιστική θεώρηση η οποία αντιλαμβάνεται το κάθε άτομο ως μια αδιαίρετη ενότητα και ως τον υπέρτατο ειδικό όσον αφορά στο δικό του προσωπικό ταξίδι προς την ίαση.

Η συμβουλευτική υγείας (Health Coaching) βοηθά τον άνθρωπο να τροποποιήσει τη συμπεριφορά του, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας του, και χάρη στην προσωποκεντρική και ενισχυτική για τον ασθενή προσέγγισή της, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να βοηθά το κάθε άτομο να αναγνωρίσει τους στόχους και τις επιθυμίες του, να εκτιμήσει σε ποιο σημείο της διαδρομής προς την εκπλήρωση των αλλαγών βρίσκεται, να ανακαλύψει τις δυνάμεις και τα ταλέντα του, και να προσδιορίσει τους πόρους και την υποστήριξη που απαιτούνται για να πετύχει το βέλτιστο επίπεδο ευεξίας.

 

Οι σύμβουλοι υγείας είναι σε θέση να προσφέρουν την εκπαίδευση, τα εργαλεία, τις πληροφορίες αλλά και την απαραίτητη καθοδήγηση για την προσδοκώμενη αλλαγή συμπεριφοράς και την ανταλλαγή πληροφοριών οι οποίες οδηγούν στην ουσιαστική οικοδόμηση της υγείας και όχι απλά στην καταστολή των συμπτωμάτων της ασθένειας”.

Dr. Mark Hyman

Η συμβουλευτική υγείας έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει την εμπειρία του ασθενή – καθώς και τα κλινικά αποτελέσματα – μέσα στο σύστημα της πρωτοβάθμιας υγείας. Μια αγαστή συνεργασία μεταξύ ενός ιατρού και ενός εξειδικευμένου συμβούλου μπορούν να εγγυηθούν για αλλαγές με βάθος και διάρκεια στη συμπεριφορά του ασθενή, και παράλληλα να έχουν έναν καθοριστικά θετικό αντίκτυπο στην υγεία και την ευεξία του.

 

Ένας Health Coach διευκολύνει την αλλαγή. Δουλεύοντας είτε με μεμονωμένα άτομα είτε με ομάδες ασθενών,  χρησιμοποιεί μεθόδους κινητοποίησης των ατόμων, τη θεωρία αλλαγής συμπεριφοράς, καθώς και πλήθος τεχνικών επικοινωνίας με σκοπό να βοηθήσει τον ασθενή να πετύχει μακρόβιες αλλαγές συμπεριφοράς που θα οδηγήσουν σε βελτιωμένα επίπεδα  υγείας. Γεφυρώνει με αυτόν τον τρόπο το κενό ανάμεσα σε εκείνο που οι ασθενείς γνωρίζουν ότι χρειάζονται για να είναι υγιείς και στο εσωτερικό κίνητρο που οι ασθενείς χρειάζονται για να αντέξουν στο χρόνο οι αλλαγές που θα επιτύχουν.

Όλα ξεκινούν με ένα πλάνο φροντίδας το οποίο οριοθετεί τους στόχους ευεξίας του εκάστοτε ασθενή. Στη συνέχεια, ασθενής και σύμβουλος εργάζονται από κοινού για τη δημιουργία ενός πλάνου προσπάθειας κατάκτησης των εν λόγω στόχων, αντιμετωπίζοντας τις όποιες προκλήσεις ή αναχώματα υψώνονται και παρεμποδίζουν την επίτευξή τους.

 

Οι σύμβουλοι υγείας, εργαζόμενοι μέσα από τη δική τους ξεχωριστή σκοπιά, δεν αναμειγνύονται στη διατύπωση ιατρικών διαγνώσεων ή τη συνταγογράφηση ιατρικών φαρμάκων. Όμως, ανάλογα με το βαθμό της εξειδίκευσής τους μπορούν πολλές φορές να συνεισφέρουν, με ανεκτίμητη διορατικότητα και ευφυΐα, στη διαδικασία προσαρμογής και υλοποίησης ενός προγράμματος διατροφής και σωματικής άσκησης σε ασθενείς που ταλαιπωρούνται από ανάλογες διαταραχές.

 

Σε πρακτικό επίπεδο, ένας Health Coach βοηθά τις συνήθεις ιατρικές πρακτικές να αποκτήσουν μια «ανώτερη έμπνευση», παρέχοντας αδιάλειπτη καθημερινή υποστήριξη και καθοδήγηση ενώ παράλληλα συμπληρώνει τα κενά στην υγειονομική περίθαλψη, παρέχοντας άοκνη και ουσιαστική επαφή με τους ασθενείς που διασχίζουν αυτό το μεταβατικό στάδιο, οδεύοντας προς έναν υγιέστερο τρόπο ζωής.

 

Το πρόγραμμά μας θα περιλαμβάνει:

  • Μία αρχική συνεδρία δύο ωρών όπου θα γίνει η λήψη του ιστορικού και θα συζητήσουμε τον τρόπο που θα μπορούσε το Health Coaching να βοηθήσει στη δική σας ξεχωριστή περίπτωση
  • Μία δεύτερη δίωρη συνεδρία 3-4 ημέρες αργότερα όπου θα λάβετε το πρώτο υλικό το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τους στόχους σας
  • Θα ακολουθήσουν 2 συνεδρίες μηνιαίως για 6 μήνες
  • Υποστήριξη μέσω e-mail ή skype μεταξύ των συνεδριών
  • Απλές υγιεινές και πολύ γευστικές συνταγές
  • Ενημερωτικά handouts ειδικά για τις ανάγκες και τους στόχους σας