Health Coaching

 

Τα τελευταία χρόνια, ο όρος “Coaching” έχει κάνει την εμφάνισή του μέσα από εφαρμογές σε διαφορετικούς κλάδους και τομείς της ζωής μας. Μάλιστα, η παρουσία του γίνεται ολοένα και περισσότερο αισθητή, καθώς περισσότερος κόσμος τον ανακαλύπτει και τον εντάσσει στον τρόπο ζωής του. Ένας βασικός κλάδος στον οποίο έχει βρει σημαντική εφαρμογή, είναι ο κλάδος της Υγείας μέσω του λεγόμενου Health Coaching.

 

 

Τι είναι το Health Coaching και πώς μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας μας;

 

Στο Health Coaching (Συμβουλευτική Υγείας) η λέξη «υγεία» χρησιμοποιείται με την ευρύτερη έννοια του όρου. Αυτό σημαίνει ότι περικλείει ολόκληρη τη ζωή του ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένων των σωματικών, διανοητικών, συναισθηματικών, ενεργητικών και πνευματικών της εκφάνσεων.

 

Η παροχή συμβουλών με στόχο την ενοποιητική υγεία και ευεξία είναι μια καινοτόμος μέθοδος σύμπραξης με τους ασθενείς. Σκοπός του Health Coaching είναι η επίτευξη των συνολικών στόχων των ασθενών, πράγμα που εφαρμόζεται με βάση μία συγκεκριμένη ολιστική θεώρηση. Αυτή η θεώρηση αντιλαμβάνεται το κάθε άτομο ως μια αδιαίρετη ενότητα. Επιπλέον, ορίζει το κάθε άτομο ως τον υπέρτατο ειδικό όσον αφορά στο προσωπικό του ταξίδι προς την ίαση. Οι πρακτικές του Health Coaching βασίζονται στην ίδια ολιστική θεώρηση και προσέγγιση με τη Λειτουργική Ιατρική.

 

Το Health Coaching  βοηθά τον άνθρωπο να τροποποιήσει τη συμπεριφορά του, με τρόπο τέτοιο ώστε να βελτιώσει την υγεία και την ευεξία του. Χάρη στην προσωποκεντρική και ενισχυτική για τον ασθενή προσέγγισή του, είναι μία μεθοδολογία ιδιαίτερα αποτελεσματική. Είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να βοηθά το κάθε άτομο:

 

 • να αναγνωρίσει τους στόχους και τις επιθυμίες του
 • να εκτιμήσει σε ποιο σημείο της διαδρομής βρίσκεται ως προς την εκπλήρωση των αλλαγών
 • να ανακαλύψει τις δυνάμεις και τα ταλέντα του
 • να προσδιορίσει τους πόρους και την υποστήριξη που απαιτούνται για να πετύχει το βέλτιστο επίπεδο ευεξίας

 

Το Health Coaching έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει την εμπειρία του ασθενή – καθώς και τα κλινικά αποτελέσματα – μέσα στο σύστημα της πρωτοβάθμιας υγείας. Μια αγαστή συνεργασία μεταξύ ενός ιατρού και ενός εξειδικευμένου συμβούλου μπορεί να εγγυηθεί αλλαγές σε βάθος και διάρκεια στη συμπεριφορά του ασθενή. Παράλληλα, η συνεργασία αυτή παρουσιάζει έναν θετικό αντίκτυπο, καθοριστικό για την υγεία και την ευεξία του ασθενούς.

 

Health Coaching

 

 

Τι προσφέρει το Health Coaching συγκριτικά με τις κλασικές ιατρικές μεθοδολογίες;

 

Η εφαρμογή του Health Coaching στον κλάδο της υγείας έχει μεταθέσει τις αποφάσεις για τη θεραπεία στα χέρια του ίδιου του ασθενή. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη αλλαγή που έχει εισαγάγει, σε σύγκριση με τις παραδοσιακές πρακτικές στον τομέα της υγείας.

 

Οι παραδοσιακές πρακτικές βασίζονται σε ένα μοντέλο όπου ο ιατρός-ειδικός έχει τον κύριο λόγο για την πορεία του ασθενή. Σε αυτή την πορεία περιλαμβάνεται ο χειρισμός της υγείας του ασθενή και η θεραπεία που αυτός θα ακολουθήσει. Ο ιατρός, δηλαδή, δίνει οδηγίες και ο ασθενής τις εφαρμόζει. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, το μοντέλο αυτό δεν είναι αποτελεσματικό σε ικανοποιητικό ποσοστό. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί με βάση το γεγονός ότι πολλοί ασθενείς δε λαμβάνουν σωστή πληροφόρηση σχετικά με την πάθησή τους. Μπορεί έτσι να δημιουργηθεί στον ασθενή σύγχυση, καθώς αδυνατεί να καταλάβει τι του προσφέρει στην πράξη η προτεινόμενη θεραπεία. Συνέπεια αυτού είναι το μεγάλο ποσοστό μη τήρησης της θεραπευτικής αγωγής που παρατηρείται στον πληθυσμό.

 

Από την άλλη πλευρά, με τις πρακτικές του Health Coaching, ο πάσχοντας χειρίζεται προσωπικά την πορεία προς την ίασή του. Πώς το καταφέρνει αυτό; Με τη συνεχή καθοδήγηση και υποστήριξη από τον ειδικό Health Coach, από την αρχή έως και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Πρόκειται ουσιαστικά για μια συμβουλευτική μορφή συνεργασίας ανάμεσα στον ειδικό Σύμβουλο Υγείας και τον ασθενή.

 

Για το λόγο αυτό, όπως έχουν δείξει επιστημονικές έρευνες, η μεθοδολογία που ακολουθεί το Health Coaching βοηθά τον πάσχοντα σε δύο βασικά πράγματα. Το πρώτο είναι η δέσμευση και η τήρηση του θεραπευτικού πλάνου και το δεύτερο είναι η συνολική αλλαγή στον τρόπο ζωής του.

 

Εάν σας ενδιαφέρουν οι υπηρεσίες Health Coaching που παρέχουμε, επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε το ραντεβού σας. Ένας νοσηλευτής μας θα σας ενημερώσει πλήρως για τις πρακτικές του Health Coaching, ώστε να αποφασίσετε εάν οι υπηρεσίες μας σας ταιριάζουν πραγματικά.

 

 

 

Τι κάνει ένας ειδικός του Health Coaching;

 

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να τονίσουμε είναι πως ο Σύμβουλος Υγείας δεν επιχειρεί να αντικαταστήσει το ρόλο του ιατρού. Αυτό που επιχειρεί να επιτύχει είναι να «εκπαιδεύσει» τον ίδιο τον ασθενή ώστε να έχει ενεργή συμμετοχή στην αντιμετώπιση του προβλήματός του.

 

Ως προς το αντικείμενό τους, οι ειδικοί του Health Coaching ανήκουν στους επαγγελματίες υγείας. Πρόκειται συνήθως για ιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους ή διατροφολόγους, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει εκπαίδευση στο αντικείμενο του Coaching. Σκοπός τους είναι η όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη φροντίδα του ανθρώπου ως ολότητα.

 

Ο ειδικός του Health Coaching συναντά τον άνθρωπο σε οποιαδήποτε καμπή της ζωής. Ενστικτωδώς, χρησιμεύει ως οδηγός ή βοηθός στις διαδικασίες ίασης και ωρίμανσης. Πολλές επιτυχημένες αλλαγές στον τρόπο ζωής ή τη συμπεριφορά απαιτούν ένα υποστηρικτικό πλαίσιο-σχέση, το οποίο μπορεί να παράσχει αποτελεσματικά ένας Σύμβουλος Υγείας.

 

Οι σύμβουλοι του Health Coaching εργάζονται μέσα από τη δική τους ξεχωριστή σκοπιά. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν εμπλέκονται στη διατύπωση ιατρικών διαγνώσεων ή τη συνταγογράφηση ιατρικών φαρμάκων. Μπορούν, όμως, να συνεισφέρουν στη συνολική διαδικασία αποκατάστασης του ασθενούς, ανάλογα με το βαθμό της εξειδίκευσής τους, με ανεκτίμητη διορατικότητα και ευφυΐα. Μία τέτοια διαδικασία περιλαμβάνει προσαρμογή και υλοποίηση ενός προγράμματος διατροφής και σωματικής άσκησης σε ασθενείς που ταλαιπωρούνται από σχετικές διαταραχές.

 

Σε πρακτικό επίπεδο, ένας ειδικός Health Coach βοηθά τις συνήθεις ιατρικές πρακτικές να αποκτήσουν μια «ανώτερη έμπνευση». Παρέχει αδιάλειπτη καθημερινή υποστήριξη και καθοδήγηση, ενώ παράλληλα συμπληρώνει τα κενά στην υγειονομική περίθαλψη. Μέσω της άοκνης και ουσιαστικής επαφής με τους ασθενείς που διασχίζουν αυτό το μεταβατικό στάδιο, συνεισφέρει στην πορεία τους προς έναν υγιέστερο τρόπο ζωής.

Health Coaching

 

 

Σε τι στοχεύει ένας εξειδικευμένος Health Coach ;

Ο ρόλος που διαδραματίζει ένας ειδικός στο Health Coaching βασίζεται πρωτίστως στη διευκόλυνση της αλλαγής του ασθενούς που αναφέρθηκε προηγουμένως. Ο ειδικός Σύμβουλος Υγείας δουλεύει είτε με μεμονωμένα άτομα είτε με ομάδες ασθενών. Χρησιμοποιώντας:

 

 • μεθόδους κινητοποίησης των ατόμων
 • τη θεωρία αλλαγής συμπεριφοράς
 • πλήθος τεχνικών επικοινωνίας

 

στοχεύει να βοηθήσει τον ασθενή να πετύχει μακρόβιες αλλαγές συμπεριφοράς και επομένως βελτιωμένα επίπεδα υγείας. Έτσι, γεφυρώνεται το κενό ανάμεσα σε δύο πράγματα. Από τη μία πλευρά, είναι αυτό που οι ασθενείς γνωρίζουν ότι χρειάζονται για να είναι υγιείς. Και από την άλλη, είναι το εσωτερικό κίνητρο που απαιτείται για να αντέξουν στο χρόνο οι πραγματοποιούμενες αλλαγές.

 

 

Οι σύμβουλοι υγείας προσφέρουν την εκπαίδευση, τα εργαλεία, τις πληροφορίες αλλά και την απαραίτητη καθοδήγηση για την προσδοκώμενη αλλαγή συμπεριφοράς και την ανταλλαγή πληροφοριών. Πρακτικά, αυτές οι τελευταίες οδηγούν στην ουσιαστική οικοδόμηση της υγείας και όχι απλά στην καταστολή των συμπτωμάτων της ασθένειας.”

Dr. Mark Hyman

 

Στο Health Coaching όλα ξεκινούν με ένα πλάνο φροντίδας, το οποίο οριοθετεί τους στόχους ευεξίας του εκάστοτε ασθενούς. Στη συνέχεια, ασθενής και σύμβουλος εργάζονται από κοινού για τη δημιουργία ενός πλάνου προσπάθειας κατάκτησης των εν λόγω στόχων. Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής, αντιμετωπίζονται και οι όποιες προκλήσεις ή αναχώματα υψώνονται και παρεμποδίζουν την επίτευξή τους.

Health Coaching

 

 

Τι περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα Health Coaching;

 

Το πρόγραμμά μας θα περιλαμβάνει:

 

 • Μία αρχική συνεδρία δύο ωρών. Σε αυτή θα γίνει λήψη του ιστορικού και θα συζητήσουμε τον τρόπο που θα μπορούσε το Health Coaching να βοηθήσει στη δική σας ξεχωριστή περίπτωση
 • Μία δεύτερη δίωρη συνεδρία 3-4 ημέρες αργότερα. Σε αυτή θα λάβετε το πρώτο υλικό το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τους στόχους σας
 • Ακολουθούν 2 συνεδρίες μηνιαίως για 6 μήνες
 • Υποστήριξη μέσω e-mail ή skype μεταξύ των συνεδριών
 • Απλές, υγιεινές και πολύ γευστικές συνταγές
 • Ενημερωτικά handouts, ειδικά για τις ανάγκες και τους στόχους σας

 

Ανακαλύψτε το Health Coaching και όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει με τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη. Διαθέτει πολυετή κλινική εμπειρία, η οποία εφαρμόζεται συνδυαστικά με τη δική της προσωπική εμπειρία. Αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν τη Φραντζέσκα τον κατάλληλο σύμβουλο για να σας συστήσει σε έναν καινούργιο τρόπο ζωής μέσω του Health Coaching.