Λειτουργική Ιατρική

 

Το μοντέλο της λειτουργικής ιατρικής είναι μια εξατομικευμένη προσέγγιση  που έχει ως βάση της την επιστήμη και ως κέντρο της τον ασθενή η οποία διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου ώστε να αντιμετωπίσουν από κοινού τις υποβόσκουσες αιτίες της ασθένειας και να προωθήσουν τη βέλτιστη δυνατή ψυχοσωματική υγεία. Προαπαιτούμενο θεωρείται η ενδελεχής μελέτη των παραγόντων που άπτονται της γενετικής, της βιοχημείας και του τρόπου ζωής του εκάστοτε ασθενούς, ενώ η αξιοποίηση όλων των παραπάνω δεδομένων έχει ως σκοπό την εκπόνηση πλάνων θεραπείας στοχευμένων στο κάθε άτομο ξεχωριστά επιτυγχάνοντας αισθητά βελτιωμένα αποτελέσματα ανά περίπτωση.

Εστιάζοντας την προσοχή τους στη ρίζα του προβλήματος, και όχι τα συμπτώματα, οι θεραπευτές αντιλαμβάνονται πληρέστερα την πολυπλοκότητα της ασθένειας. Ενδέχεται ως εκ τούτου να ανακαλύψουν ότι πίσω από μια συγκεκριμένη πάθηση κρύβονται περισσότερες αιτίες, ή, αντίστοιχα, ότι μία και μόνη αιτία ευθύνεται για την εμφάνιση περισσότερων από μία παθήσεων. Κατά συνέπεια, η θεραπεία μέσω της Λειτουργικής Ιατρικής επικεντρώνεται στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις της ασθένειας κάθε ασθενούς ξεχωριστά”. – Ινστιτούτο Λειτουργικής Ιατρικής

 

Η φιλοσοφία του Ανθρώπου ως Όλον

Το ανθρώπινο ον συνιστά ένα αδιαίρετο σύνολο – και όχι ένα άθροισμα μερών. Είμαστε οργανισμοί οι οποίοι αφενός συνθέτουμε και αφετέρου επηρεαζόμαστε από μια πληθώρα συστημάτων  μικροπεριβάλλοντος και μακροπεριβάλλοντος. Η υγεία μας επηρεάζεται από τον μοναδικό για τον καθένα μας τρόπο αλληλεπίδρασης και διασυσχέτισης με τα φυσικά και συναισθηματικά περιβάλλοντα στα οποία εκτεθήκαμε από την πρώτη κιόλας στιγμή της σύλληψής μας. Σε αυτά περιλαμβάνονται η τροφή που λαμβάνουμε, η σωματική μας δραστηριότητα, ο κοινωνικός μας περίγυρος, ακόμα και ό,τι εισχωρεί στο μυαλό μας με τη μορφή μηνυμάτων που δεχόμαστε από τους άλλους ή μέσω του εσωτερικού διαλόγου μας, και αυτά είναι μόνο μερικά. Εξίσου καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας παίζουν φαινομενικά ξένοι προς εμάς οργανισμοί, όπως είναι λόγου χάρη τα εντερικά μας βακτήρια.

Καθημερινά, από το πρωί ως το βράδυ, τα κύτταρα και τα γονίδια μας δέχονται μηνύματα από τον κόσμο που μας περιβάλλει. Αυτά τα σήματα άλλοτε ενεργοποιούν και άλλοτε απενεργοποιούν τις μοριακές οδούς. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν επίσης να βλάψουν τα κύτταρα και τα γονίδιά μας , προκαλώντας δυσλειτουργίες ικανές να προκαλέσουν ασθένειες, όπως ο καρκίνος. Τροποποιώντας το περιβάλλον μας, μπορούμε να διαφοροποιήσουμε και τον τρόπο έκφρασης των γονιδίων μας. Η μοίρα μας δεν υπαγορεύεται από τα γονίδιά μας, αλλά από τον τρόπο που επιλέγουμε να ζούμε.

Η πρώτη που ανακάλυψε την ιδιαίτερη σημασία της εξασφάλισης ενός θεραπευτικού περιβάλλοντος για τους ασθενείς ήταν μια νοσοκόμα, ονόματι Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ. Κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου, φρόντιζε ώστε οι στρατιώτες που βρίσκονταν στην ανάρρωση να διαβιούν σε ένα καθαρό φυσικό περιβάλλον, όσον αφορά στις συνθήκες υγιεινής, τον ήλιο, τον καθαρό αέρα, και το νερό. Ενστικτωδώς γνώριζε ότι το σώμα μας έχει την εκπληκτική ικανότητα να αυτοϊάται αρκεί να του δοθούν τα κατάλληλα σήματα. Και ορισμένα από τα ισχυρότερα σήματα είναι η τροφή, ο ύπνος, η άσκηση και η διαχείριση του άγχους. Όταν αυτά τα σήματα ατονούν ή απουσιάζουν πλήρως, είναι φυσικό επακόλουθο να εμφανίσουμε φλεγμονές, πεπτικές διαταραχές, και μια ανεξάντλητη λίστα ασθενειών και συμπτωμάτων.

Στόχος μας είναι να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τα περιβάλλοντα εκείνα που ευθύνονται για την εμφάνιση των συμπτωμάτων σας και σε συνεργασία με τη φύση να σας επαναφέρουμε στη φυσιολογική σας κατάσταση ισορροπίας και υγείας.

 

Πώς Ασκούμε την Τέχνη και την Επιστήμη της Ιατρικής

 

Η λειτουργική ιατρική έχει εξελιχθεί χάρη στις προσπάθειες επιστημόνων και ιατρών εργαζόμενων σε τομείς όπως η κλινική διατροφή, η μοριακή βιολογία, η βιοχημεία, η φυσιολογία, η συμβατική ιατρική, και σε ένα ευρύ ακόμα φάσμα επιστημονικών κλάδων. Εκλαμβάνει το ανθρώπινο σώμα ως σύνολο, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των διαφόρων συστημάτων του σώματος. Οι κλινικοί γιατροί της Λειτουργικής Ιατρικής αφιερώνουν πολύ χρόνο στους ασθενείς τους, ακούν με προσοχή τις ιστορίες τους, και αναζητούν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ γενετικών, περιβαλλοντικών παραγόντων και τρόπου ζωής, οι οποίοι συνδέονται με τη μακροχρόνια υγεία και τις σύνθετες, χρόνιες ασθένειες.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η φύση δημιουργεί αυτοδύναμα , υπέροχα συστήματα και δεν κάνει ποτέ τίποτα χωρίς λόγο. Έχοντας αυτό κατά νου, συνεχίζουμε να θέτουμε ερωτήματα (όπως κάνουν οι σωστοί επιστήμονες) ώσπου να ανακαλύψουμε και να κατανοήσουμε την αιτία που κρύβεται πίσω από την κατάσταση που βιώνετε.

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να συλλέξουμε τα δεδομένα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ενδελεχούς ανάλυσης του ιατρικού ιστορικού του εκάστοτε ασθενούς αλλά και των αντικειμενικών ευρημάτων, χάρη στη σωματική εξέταση και τις προηγμένες διαγνωστικές εξετάσεις. Ωστόσο, το σημαντικότερο όλων είναι ότι σας ακούμε πραγματικά. Αφού συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα, αρχίζουμε να εξετάζουμε μοτίβα τα οποία μας υποδεικνύουν που έγκειται η δυσλειτουργία ή ποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες ενδεχομένως διογκώνουν το πρόβλημα. Όλα αυτά τα ευρήματα θα μας επιτρέψουν να χαράξουμε, πάντα σε συνεργασία με εσάς, την καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση αναφορικά με τη δική σας μοναδική συνθήκη (κατάσταση). Θα επικεντρωθούμε σε πρώτη φάση στο πεπτικό, ανοσοποιητικό, νευρο-ενδοκρινολογικό και αποτοξινωτικό σύστημα/ και τις αντίστοιχες οδούς τους, καθώς η πλειοψηφία των προβλημάτων υγείας συνδέεται με διαταραχές σε ένα ή και περισσότερα από τα προαναφερθέντα συστήματα του σώματος.

Όσον αφορά στην πρόληψη και την αντιστροφή της εξέλιξης της ασθένειας, δεν μένουμε μόνο στη θεωρία περί αλλαγής τρόπου ζωής. Είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα, καθώς γνωρίζουμε, βασισμένοι σε αδιάσειστα στοιχεία, ότι πρόκειται για την πιο αποτελεσματική θεραπεία, τον θεμέλιο λίθο της υγείας μας, και μάλιστα χωρίς καθόλου παρενέργειες. Η διατροφική συμβουλευτική σύντομα θα συνιστάται από όλα τα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Η τροφή μας είναι το φάρμακό μας – και αντιστρόφως, μπορεί να γίνει το δηλητήριό μας. Ίσως αυτό να μοιάζει απλοϊκό, όμως πρόκειται για ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία που διαθέτουμε και είναι σίγουρα κάτι που δεν θα έπρεπε να υποτιμάμε. Είναι πραγματικά θαύμα το πώς κατορθώνει το σώμα μας να επιβιώνει, παρά τις ποσότητες κατεργασμένων τροφίμων που του δίνουμε. Αλλά είναι επίσης θαυμαστή η άκρως ιαματική επίδραση  μιας δίαιτας που βασίζεται σε μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά αληθινή τροφή.

Χρησιμοποιούμε φαρμακευτικά συμπληρώματα διατροφής φυτικής προέλευσης για να επαναφέρουμε τα επίπεδα της ισορροπίας στον οργανισμό μας, να νικήσουμε την κόπωση, και να βελτιστοποιήσουμε τις μεταβολικές οδούς. Η προσωπική μας άποψη είναι ότι δεν χρειάζεται να παίρνετε τόνους συμπληρωμάτων για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μαζί, θα χρησιμοποιήσουμε στοχευμένα ορισμένα από αυτά τα συμπληρώματα, και για όσο το δυνατό μικρότερο χρονικό διάστημα, έως ότου επιτύχουμε το αποτέλεσμα που προσδοκάμε.  Μετά τη λήξη αυτής της περιόδου, τα συμπληρώματα που θα χρειάζεστε θα είναι πλέον ελάχιστα.

Τέλος, θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα λάβετε πολλαπλή υποστήριξη τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το πέρας της θεραπείας σας, έτσι ώστε να αγγίξετε το ανώτερο δυνατό ποσοστό επιτυχίας. Κατανοούμε πλήρως ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι βλαπτικός για την υγεία μας, και αντιλαμβανόμαστε ότι απαιτείται διαρκής και συχνά επίπονη προσπάθεια αν θέλουμε να διατηρήσουμε την καλή υγεία μας με ενσυνειδησία και επιμέλεια. Μια σωστή εκπαίδευση και μια υποστηρικτική κοινωνία μπορούν να γείρουν τη ζυγαριά υπέρ των προσπαθειών σας. Αν εμείς κάνουμε καλή δουλειά, θα σας εκπαιδεύσουμε τόσο σωστά για το πώς θα πρέπει να φροντίζετε τον εαυτό σας, ώστε στο τέλος δεν θα μας χρειάζεστε πια.

 

Σε ποιους απευθύνεται η Λειτουργική Ιατρική

 

Η Λειτουργική Ιατρική υποστηρίζει την έκφραση της υγείας και της ζωτικότητας του εκάστοτε ατόμου ως μοναδικής οντότητας. Κατά συνέπεια, μια εξέταση μέσω της Λειτουργικής Ιατρικής μπορεί να αποβεί ιδιαιτέρως χρήσιμη για τον καθένα σας, είτε ταλαιπωρείστε από κάποια χρόνια πάθηση, είτε είστε επαγγελματίας αθλητής, νέος, ηλικιωμένος, άνδρας ή γυναίκα. Απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για την πρόληψη αλλά και σε όσους αναζητούν τη θεραπεία.

Η Λειτουργική Ιατρική είναι ιδανική για όσους παρουσιάζουν συγκεχυμένα ή επίμονα συμπτώματα τα οποία αδυνατεί να εξηγήσει η συμβατική ιατρική. Αντιμετωπίζει συμπτώματα όπως είναι η κόπωση, η ομίχλη του εγκεφάλου, οι ορμονικές διαταραχές, τα προβλήματα  σωματικού βάρους, και οι πεπτικές διαταραχές. Ταιριάζει επίσης στα άτομα εκείνα που θέλουν να διακόψουν ή δεν θέλουν να ξεκινήσουν μια συμβατική θεραπεία με φάρμακα. Πρόκειται για την ιδανική οδό για όσους επιμένουν να ελπίζουν, και δεν πιστεύουν στο συμπέρασμα της συμβατικής ιατρικής η οποία χαρακτήρισε την κατάστασή τους μόνιμη και μη αναστρέψιμη.

 

Ποιες καταστάσεις θεραπεύει η Λειτουργική Ιατρική

Όλα τα συμπτώματα και όλες οι ασθένειες έχουν ένα αίτιο. Η προσέγγιση της Λειτουργικής Ιατρικής έγκειται ακριβώς στην ανακάλυψη και την αντιμετώπιση του αιτίου/ αιτίων. Δεν περιοριζόμαστε στην κοντόθωρη παρατήρηση των συμπτωμάτων σας, αντιθέτως, εξετάζουμε ευρύτερα τις πιο σημαντικές δυσαρμονίες του οργανισμού σας καθώς και τις πιθανές αιτίες που τις προκαλούν. Για το λόγο αυτό, η Λειτουργική ιατρική  μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη για κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως της διάγνωσής του.

 

Παραδείγματα κεντρικών αιτίων :

 • Πεπτικές διαταραχές
 • Ανοσολογική δυσλειτουργία
 • Φλεγμονές
 • Αρνητικές σκέψεις
 • Φτωχή δίαιτα
 • Μη ικανοποιητικός τρόπος ζωής
 • Ανεπαρκής ύπνος
 • Άγχος
 • Τοξίνες
 • Ψυχικό τραύμα

 

Συνήθη προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΛΙ

 • Αλλεργίες
 • Νευρικότητα
 • Αρθρίτιδα
 • Αυτοάνοσα νοσήματα
 • Ομίχλη εγκεφάλου
 • Καρκίνος
 • Κατάθλιψη
 • Διαβήτης
 • Πεπτικές διαταραχές
 • Κόπωση
 • Καρδιοπάθειες
 • Υπέρταση
 • Ορμονικές διαταραχές
 • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
 • Παχυσαρκία /προβλήματα σωματικού βάρους

Είναι η Λειτουργική Ιατρική κατάλληλη για εμένα;

 

Η λειτουργική Ιατρική είναι ωφέλιμη για όλους και αποτελεί άριστο σύμμαχο της συμβατικής ιατρικής. Υπάρχουν ωστόσο καταστάσεις οι οποίες απαιτούν παρακολούθηση από γιατρό ή ειδικό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αντιμετώπιση σύνθετων περιπτώσεων. Ευχαρίστως θα συνεργαστούμε με όλους τους κατάλληλους φορείς για τη δική σας υγεία.

Μια υγιής ζωή αρχίζει και τελειώνει με εσάς. Δεν βρισκόμαστε πλάι σας σε 24ωρη βάση, ως εκ τούτου δεν μπορούμε να γίνουμε συμμέτοχοι σε όλους τους αγώνες που δίνετε, όμως μέσα από τον δικό μας αγώνα και τους αγώνες όλων όσοι μοιράστηκαν την εμπειρία τους μαζί μας, είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε πολλές από τις προκλήσεις και τα εμπόδια που συναντά κανείς όταν επιλέγει έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διευκολύνουμε τον δρόμο σας προς την επιτυχία. Θα σας προσφέρουμε εργαλεία και ουσιαστική υποστήριξη, θα σας βοηθήσουμε να σχεδιάσετε και να μείνετε πιστοί στους στόχους προς την κατάκτηση της υγείας σας, και θα σας παρέχουμε χρήσιμες συμβουλές βασισμένες στη γνώση και την εμπειρία μας. Ωστόσο, εκείνο που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε είναι ότι η υγεία σας είναι πρωτίστως δική σας προσωπική ευθύνη.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μια ποιοτικά αμφίδρομη σχέση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου έχει ανεκτίμητη αξία καθώς εξασφαλίζει το ιδανικότερο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Είναι πρωτεύουσας σημασίας να είμαστε εμείς η κατάλληλη επιλογή για εσάς και το αντίστροφο. Εάν σας ενδιαφέρουν οι υπηρεσίες λειτουργικής ιατρικής που παρέχουμε, επιλέξτε εδώ για να συμπληρώσετε τη φόρμα της αίτησης για ραντεβού. Ένας νοσηλευτής μας θα επικοινωνήσει μαζί σας για να προγραμματίσετε μια δωρεάν δεκάλεπτη επίσκεψη, ώστε να αποφασίσετε εάν οι υπηρεσίες μας όντως σας ταιριάζουν.

 

Ποια είναι τα οφέλη;

Ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, τακτικής άσκησης και θετικών αλλαγών στον τρόπο ζωής έχει να παρουσιάσει πλείστα οφέλη μεταξύ των οποίων:

 • Ανώτερο επίπεδο ευεξίας
 • Βελτίωση της προσωπικής εικόνας
 • Καλύτερη ποιότητα ύπνου
 • Μείωση σωματικού λίπους
 • Αύξηση της άπαχης σωματικής μάζας
 • Χαμηλότερη πίεση
 • Βελτιωμένα λιπίδια αίματος
 • Σταθεροποίηση της γλυκόζης αίματος
 • Μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιου νοσήματος και καρκίνου
 • Υψηλότερα επίπεδα ενέργειας
 • Και πολλά ακόμα

 

Πόσο διάστημα απαιτείται για να νιώσω καλύτερα;

Πολλές φορές, χρειάζονται ολόκληρα χρόνια για να εμφανιστούν στο σώμα τα συμπτώματα μιας ασθένειας, και παρόλο που παρατηρούμε ότι οι άνθρωποι που εγκαινιάζουν ένα νέο, υγιεινό τρόπο ζωής νιώθουν σύντομα πολύ καλύτερα, είναι γεγονός ότι απαιτείται αρκετός χρόνος για να αναστραφούν οι βλάβες που έχουν ήδη συντελεστεί. Εάν καταφέρετε να νικήσετε τα συμπτώματα εντός 6 μηνών ή ενός έτους, θα θεωρούσατε ικανοποιητική την απόδοση της επένδυσης που κάνατε στην υγεία σας; Ελπίζουμε η απάντησή σας να είναι καταφατική. Η καλύτερη στιγμή να συναντηθείτε με τον θεράποντα γιατρό σας είναι πριν η ασθένειά σας γίνει χρόνια. Εμείς από την πλευρά μας, μπορούμε να εκτιμήσουμε και να διαγνώσουμε υφέρπουσες ασθένειες χρόνια πριν εμφανιστούν.

 

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Ιατρικής Τρόπου Ζωής και Λειτουργικής ιατρικής;

 

Η Ιατρική του Τρόπου Ζωής και η Λειτουργική Ιατρική είναι κατ’ουσίαν το ίδιο πράγμα, γι’ αυτό χρησιμοποιούμε και τους δύο όρους εναλλάξ. Ωστόσο, από τεχνικής άποψης, υπάρχουν κάποιες διαφορές. Και οι δύο βασίζονται στην επιστήμη, είναι ολιστικές, εξατομικευμένες, επικεντρωμένες στον ασθενή και τροφοδοτούμενες από τον ασθενή. Και οι δύο αυτές προσεγγίσεις εστιάζουν στον πυρήνα του προβλήματος της ιατρικής κατάστασης, και όχι απλά στα συμπτώματα. Και οι δύο πιστεύουν ότι η υγεία είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργιστικής ισορροπίας μεταξύ τροφής, φυσικής άσκησης, ανάπαυσης, υγιών ανθρώπινων σχέσεων και περιβάλλοντος. Και οι δύο επεμβαίνουν στον τρόπο ζωής μέσω θεραπείας. Ωστόσο, στην Ιατρική του Τρόπου Ζωής, η μόνη θεραπεία είναι ο τρόπος ζωής.

Πέρα από τις παρεμβάσεις αναφορικά με τον τρόπο ζωής, η Λειτουργική Ιατρική λαμβάνει υπόψη τη βιοχημική και γενετική ιδιαιτερότητα του κάθε ασθενούς, και χρησιμοποιεί σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους, αντιμετωπίζοντας την υγεία από μοριακής πλευράς,  θέλοντας να αναγνωρίσει ό,τι παρεκκλίνει του φυσιολογικού, ή ό,τι αποτελεί τη βαθύτερη αιτία μιας κλινικής κατάστασης. Δίνεται επίσης μεγάλη προσοχή στην εντερική υγεία και μικροβιοκοινότητα. Η Λειτουργική Ιατρική χρησιμοποιεί επίσης διατροφοφάρμακα, συμπληρώματα διατροφής, καθώς και συμβατικές θεραπευτικές μεθόδους στο βαθμό που αυτό είναι αναγκαίο για την αποκατάσταση της ισορροπίας και κατ’ επέκταση της υγείας του ατόμου.

Η Λειτουργική Ιατρική χρησιμοποιεί μια προσέγγιση πολλαπλών συστημάτων όπου οι κλινικές δυσλειτουργίες οργανώνονται γύρω από επτά πυρηνικά συστήματα του σώματος, αδιάρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, και τα οποία έχουν ως εξής: Αφομοίωση (πέψη, αναπνοή), Άμυνα και Αναδόμηση (ανοσοποιητικό σύστημα), Βιομετατροπή και Αποβολή (Αποτοξίνωση), Επικοινωνία (ορμόνες και νευροδιαβιβαστές), Μεταφορά (καρδιαγγειακό και λεμφικό σύστημα), και Δομή (μυοσκελετικό σύστημα). Τα συστήματα αυτά επηρεάζονται από τη γενετική μας προδιάθεση, τον τρόπο ζωής, τις νοητικές, πνευματικές και συναισθηματικές μας επιρροές, καθώς και από τις απόψεις και τις πεποιθήσεις μας. Και βέβαια, μπορούν πολύ εύκολα να διαταραχθούν με αφορμή ένα συνταρακτικό γεγονός στη ζωή μας, ένα ατύχημα ή μια ασθένεια.