Λειτουργική Ιατρική (Functional Medicine)

 

Η Λειτουργική Ιατρική είναι ένα μοντέλο εξατομικευμένης προσέγγισης που έχει ως βάση της την επιστήμη και ως κέντρο της τον ασθενή. Η προσέγγιση αυτή, διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου ώστε να αντιμετωπίσουν από κοινού τις υποβόσκουσες αιτίες της ασθένειας και να προωθήσουν τη βέλτιστη δυνατή ψυχοσωματική υγεία.

 

Προαπαιτούμενο για τη Λειτουργική Ιατρική θεωρείται η ενδελεχής μελέτη των παραγόντων που άπτονται της γενετικής, της βιοχημείας και του τρόπου ζωής του εκάστοτε ασθενούς. Η αξιοποίηση όλων των παραπάνω δεδομένων έχει ως σκοπό την εκπόνηση πλάνου θεραπείας στοχευμένου στο κάθε άτομο ξεχωριστά, επιτυγχάνοντας αισθητά βελτιωμένα αποτελέσματα ανά περίπτωση.

 

Εστιάζοντας την προσοχή τους στη ρίζα του προβλήματος, και όχι στα συμπτώματα, οι θεραπευτές αντιλαμβάνονται πληρέστερα την πολυπλοκότητα της ασθένειας. Ενδέχεται ως εκ τούτου να ανακαλύψουν ότι πίσω από μια συγκεκριμένη πάθηση κρύβονται περισσότερες αιτίες ή, αντίστοιχα, ότι μία και μόνη αιτία ευθύνεται για την εμφάνιση περισσότερων από μία παθήσεων.

 

Κατά συνέπεια, η θεραπεία μέσω της Λειτουργικής Ιατρικής επικεντρώνεται στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις της ασθένειας κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

 

Ινστιτούτο Λειτουργικής Ιατρικής

 

 

Η φιλοσοφία του Ανθρώπου ως Όλον

 

Η φιλοσοφία πίσω από τη Λειτουργική Ιατρική είναι πως το ανθρώπινο ον συνιστά ένα αδιαίρετο σύνολο – και όχι ένα άθροισμα μερών. Είμαστε οργανισμοί οι οποίοι αφενός συνθέτουμε και αφετέρου επηρεαζόμαστε από μια πληθώρα συστημάτων μικροπεριβάλλοντος και μακροπεριβάλλοντος.

 

Η υγεία μας επηρεάζεται από τον μοναδικό τρόπο αλληλεπίδρασης και διασυσχέτισης με τα φυσικά και συναισθηματικά περιβάλλοντα στα οποία εκτεθήκαμε από τη στιγμή της σύλληψής μας. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

 

 • η τροφή που λαμβάνουμε
 • η σωματική μας δραστηριότητα
 • ο κοινωνικός μας περίγυρος
 • ό,τι εισχωρεί στο μυαλό μας με τη μορφή μηνυμάτων που δεχόμαστε από τους άλλους ή μέσω του εσωτερικού μας διαλόγου

 

Και αυτά είναι μόνο μερικά. Εξίσου καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας παίζουν φαινομενικά ξένοι προς εμάς οργανισμοί, όπως είναι, λόγου χάρη, τα εντερικά μας βακτήρια.

 

Καθημερινά, από το πρωί ως το βράδυ, τα κύτταρα και τα γονίδιά μας δέχονται μηνύματα από τον κόσμο που μας περιβάλλει. Αυτά τα σήματα άλλοτε ενεργοποιούν και άλλοτε απενεργοποιούν τις μοριακές οδούς. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν επίσης να βλάψουν τα κύτταρα και τα γονίδιά μας, προκαλώντας δυσλειτουργίες ικανές να προκαλέσουν ασθένειες, όπως ο καρκίνος. Τροποποιώντας το περιβάλλον μας, μπορούμε κατ’ επέκταση να διαφοροποιήσουμε και τον τρόπο έκφρασης των γονιδίων μας. Η μοίρα μας δεν υπαγορεύεται από τα γονίδιά μας, αλλά από τον τρόπο που επιλέγουμε να ζούμε.

 

 

Λειτουργική Ιατρική

 

 

 

Η πρώτη που ανακάλυψε την ιδιαίτερη σημασία της εξασφάλισης ενός θεραπευτικού περιβάλλοντος για τους ασθενείς ήταν μια νοσοκόμα, ονόματι Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ. Κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου, φρόντιζε ώστε οι στρατιώτες που βρίσκονταν στην ανάρρωση να διαβιούν σε ένα καθαρό φυσικό περιβάλλον. Αυτό το περιβάλλον περιλάμβανε τις συνθήκες υγιεινής, τον ήλιο, τον καθαρό αέρα, και το νερό.

 

Ενστικτωδώς γνώριζε ότι το σώμα μας έχει την εκπληκτική ικανότητα να αυτοϊάται, εφόσον του δοθούν τα κατάλληλα σήματα. Ορισμένα από τα ισχυρότερα σήματα είναι:

 

 • η τροφή
 • ο ύπνος
 • η άσκηση
 • η διαχείριση του άγχους

 

Όταν αυτά τα σήματα ατονούν ή απουσιάζουν πλήρως, είναι φυσικό επακόλουθο να εμφανίσουμε φλεγμονές, πεπτικές διαταραχές και μια ανεξάντλητη λίστα ασθενειών και συμπτωμάτων.

 

Μέσω της Λειτουργικής Ιατρικής, στόχος μας είναι να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τα περιβάλλοντα εκείνα που ευθύνονται για την εμφάνιση των συμπτωμάτων σας. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με τη φύση, θα σας επαναφέρουμε στη φυσιολογική σας κατάσταση ισορροπίας και υγείας.

 

 

 

Πώς Ασκούμε την Τέχνη και την Επιστήμη της Ιατρικής

 

Η ανάπτυξη και εξέλιξη της Λειτουργικής Ιατρικής οφείλεται στις προσπάθειες επιστημόνων και ιατρών εργαζόμενων σε τομείς όπως:

 

 • η κλινική διατροφή
 • η μοριακή βιολογία
 • η βιοχημεία
 • η φυσιολογία
 • η συμβατική ιατρική

 

αλλά και σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων. Ο πυρήνας της είναι η αντίληψη του ανθρώπινου σώματος ως σύνολο, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των διαφόρων συστημάτων του σώματος.

 

Οι κλινικοί ιατροί της Λειτουργικής Ιατρικής  αφιερώνουν πολύ χρόνο στους ασθενείς τους. Ακούν με προσοχή τις ιστορίες τους και αναζητούν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων και του τρόπου ζωής των ασθενών. Αυτοί ακριβώς οι παράγοντες είναι που συνδέονται με τη μακροχρόνια υγεία και τις σύνθετες, χρόνιες ασθένειες.

 

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η φύση δημιουργεί αυτοδύναμα, υπέροχα συστήματα και δεν κάνει ποτέ τίποτα χωρίς λόγο. Έχοντας αυτό κατά νου, συνεχίζουμε να θέτουμε ερωτήματα, όπως όλοι οι σωστοί επιστήμονες. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να ανακαλύψουμε και να κατανοήσουμε την αιτία που κρύβεται πίσω από την κατάσταση που βιώνετε.

 

 

 

Ποια βήματα ακολουθούμε για μια επιτυχημένη θεραπεία;

 

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε στη Λειτουργική Ιατρική είναι να συλλέξουμε τα δεδομένα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ενδελεχούς ανάλυσης του ιατρικού ιστορικού του εκάστοτε ασθενούς, αλλά και των αντικειμενικών ευρημάτων. Τα τελευταία προκύπτουν μέσω της σωματικής εξέτασης και των προηγμένων διαγνωστικών εξετάσεων.

 

Ωστόσο, το σημαντικότερο όλων είναι ότι σας ακούμε πραγματικά. Αφού συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα, αρχίζουμε να εξετάζουμε σχετικά μοτίβα. Αυτά τα μοτίβα μας υποδεικνύουν πού έγκειται η δυσλειτουργία ή ποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες ενδεχομένως διογκώνουν το πρόβλημα.

 

Όλα αυτά τα ευρήματα θα μας επιτρέψουν να χαράξουμε, πάντα σε συνεργασία με εσάς, την καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση για τη δική σας μοναδική συνθήκη-κατάσταση. Θα επικεντρωθούμε σε πρώτη φάση στο πεπτικό, ανοσοποιητικό, νευρο-ενδοκρινολογικό και αποτοξινωτικό σύστημα και τις αντίστοιχες οδούς τους. Διαταραχές σε ένα ή περισσότερα από τα προαναφερθέντα συστήματα δημιουργούν την πλειοψηφία των προβλημάτων υγείας του σώματος.

 

Όσον αφορά στην πρόληψη και την αντιστροφή της εξέλιξης της ασθένειας, στη Λειτουργική Ιατρική δεν μένουμε μόνο στη θεωρία περί αλλαγής του τρόπου ζωής. Το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται με μεγάλη σοβαρότητα καθώς, βάσει αδιάσειστων στοιχείων, είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία, ο θεμέλιος λίθος της υγείας μας, χωρίς καθόλου παρενέργειες. Σε αυτή την προσέγγιση για τον συνολικό τρόπο ζωής βασίζονται και οι πρακτικές του Health Coaching.

 

 

Λειτουργική Ιατρική: Διατροφή και συμπληρώματα

 

Σύντομα, η διατροφική συμβουλευτική θα συνιστάται από όλα τα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Η τροφή μας είναι το φάρμακό μας – και αντιστρόφως, μπορεί να γίνει το δηλητήριό μας. Ίσως αυτό να μοιάζει απλοϊκό, όμως πρόκειται για ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία που διαθέτουμε και είναι σίγουρα κάτι που δεν θα πρέπει να υποτιμάμε. Είναι πραγματικό θαύμα ο τρόπος που κατορθώνει το σώμα μας να επιβιώνει, παρόλες τις ποσότητες κατεργασμένων τροφίμων που του δίνουμε. Θαυμαστή είναι επίσης και η άκρως ιαματική επίδραση μιας δίαιτας βασισμένης σε αληθινή τροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

 

Με τα φαρμακευτικά συμπληρώματα διατροφής φυτικής προέλευσης που χρησιμοποιούμε, μπορούμε να:

 

 • επαναφέρουμε τα επίπεδα της ισορροπίας στον οργανισμό μας
 • νικήσουμε την κόπωση
 • βελτιστοποιήσουμε τις μεταβολικές οδούς

 

Η προσωπική μας άποψη είναι ότι δεν χρειάζεται να παίρνετε τόνους συμπληρωμάτων για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μαζί, θα χρησιμοποιήσουμε στοχευμένα ορισμένα από αυτά και για όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα, έως ότου επιτύχουμε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Μετά τη λήξη αυτής της περιόδου, τα συμπληρώματα που θα χρειάζεστε θα είναι πλέον ελάχιστα.

 

 

Ολοκληρωμένη υποστήριξη μέσω της Λειτουργικής Ιατρικής

 

Τέλος, θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα λάβετε ολοκληρωμένη υποστήριξη τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το πέρας της θεραπείας σας. Άλλωστε, σκοπός μας είναι να αγγίξετε το ανώτερο δυνατό ποσοστό επιτυχίας.

 

Κατανοούμε πλήρως ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι βλαπτικός και ότι απαιτείται διαρκής και συχνά επίπονη προσπάθεια για την ενσυνείδητη και επιμελή διατήρηση μιας καλής υγείας. Μια σωστή εκπαίδευση και μια υποστηρικτική κοινωνία μπορούν να γείρουν τη ζυγαριά υπέρ των προσπαθειών σας. Αν εμείς κάνουμε καλή δουλειά, θα σας εκπαιδεύσουμε για το πώς θα πρέπει να φροντίζετε τον εαυτό σας, ώστε στο τέλος δεν θα μας χρειάζεστε πια.

 

 

Λειτουργική Ιατρική

 

 

 

Σε ποιους απευθύνεται η Λειτουργική Ιατρική;

 

Η Λειτουργική Ιατρική υποστηρίζει την έκφραση της υγείας και της ζωτικότητας του εκάστοτε ατόμου ως μοναδικής οντότητας. Κατά συνέπεια, μια εξέταση μέσω της Λειτουργικής Ιατρικής μπορεί να αποβεί ιδιαιτέρως χρήσιμη για τον καθένα σας. Είτε ταλαιπωρείστε από κάποια χρόνια πάθηση, είτε είστε επαγγελματίας αθλητής, νέος, ηλικιωμένος, άνδρας ή γυναίκα. Απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για την πρόληψη αλλά και σε όσους αναζητούν τη θεραπεία.

 

Επιπλέον, η Λειτουργική Ιατρική είναι ιδανική για όσους παρουσιάζουν συγκεχυμένα ή επίμονα συμπτώματα τα οποία αδυνατεί να εξηγήσει η συμβατική ιατρική. Αντιμετωπίζει συμπτώματα όπως είναι:

 

 • η κόπωση
 • η ομίχλη του εγκεφάλου
 • οι ορμονικές διαταραχές
 • τα προβλήματα  σωματικού βάρους
 • οι πεπτικές διαταραχές

 

Ταιριάζει, επίσης, στα άτομα εκείνα που θέλουν να διακόψουν ή να αποφύγουν μια συμβατική θεραπεία με φάρμακα. Πρόκειται για την ιδανική οδό για όσους επιμένουν να ελπίζουν και δεν πιστεύουν στο συμπέρασμα της συμβατικής ιατρικής η οποία χαρακτήρισε την κατάστασή τους μόνιμη και μη αναστρέψιμη.

 

 

Ποιες καταστάσεις θεραπεύονται με τη Λειτουργική Ιατρική;

 

Όλα τα συμπτώματα και όλες οι ασθένειες έχουν ένα αίτιο. Η προσέγγιση της Λειτουργικής Ιατρικής έγκειται ακριβώς στην ανακάλυψη και την αντιμετώπιση του αιτίου/ αιτίων. Δεν περιοριζόμαστε στην κοντόθωρη παρατήρηση των συμπτωμάτων σας. Αντιθέτως, εξετάζουμε ευρύτερα τις πιο σημαντικές δυσαρμονίες του οργανισμού σας καθώς και τις πιθανές αιτίες που τις προκαλούν. Για το λόγο αυτό, η Λειτουργική Ιατρική μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη για κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως της διάγνωσής του.

 

 

Παραδείγματα βασικών αιτιών:

 

 • Πεπτικές διαταραχές
 • Ανοσολογική δυσλειτουργία
 • Φλεγμονές
 • Αρνητικές σκέψεις
 • Φτωχή δίαιτα
 • Μη ικανοποιητικός τρόπος ζωής
 • Ανεπαρκής ύπνος
 • Άγχος
 • Τοξίνες
 • Ψυχικό τραύμα

 

Συνήθη προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λειτουργική Ιατρική:

 

 • Αλλεργίες
 • Νευρικότητα
 • Αρθρίτιδα
 • Αυτοάνοσα νοσήματα
 • Ομίχλη εγκεφάλου
 • Καρκίνος
 • Κατάθλιψη
 • Διαβήτης
 • Πεπτικές διαταραχές
 • Κόπωση
 • Υπέρταση
 • Ορμονικές διαταραχές
 • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
 • Παχυσαρκία /προβλήματα σωματικού βάρους

 

 

 

Είναι η Λειτουργική Ιατρική κατάλληλη για εμένα;

 

Η Λειτουργική Ιατρική είναι ωφέλιμη για όλους και αποτελεί άριστο σύμμαχο της συμβατικής ιατρικής. Υπάρχουν, ωστόσο, καταστάσεις οι οποίες απαιτούν παρακολούθηση από γιατρό ή ειδικό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αντιμετώπιση σύνθετων περιπτώσεων. Ευχαρίστως συνεργαζόμαστε με όλους τους κατάλληλους φορείς για τη δική σας υγεία.

 

Μια υγιής ζωή αρχίζει και τελειώνει με εσάς. Δεν βρισκόμαστε πλάι σας σε 24ωρη βάση, ως εκ τούτου δεν μπορούμε να γίνουμε συμμέτοχοι σε όλους τους αγώνες που δίνετε. Όμως, μέσω του αγώνα του δικού μας και όσων μοιράστηκαν την εμπειρία τους μαζί μας, κατανοούμε πολλές από τις προκλήσεις και τα εμπόδια που συναντά κανείς όταν επιλέγει έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

 

Οι ειδικοί της Λειτουργικής Ιατρικής κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διευκολύνουμε τον δρόμο σας προς την επιτυχία. Προσφέρουμε σε εσάς εργαλεία και ουσιαστική υποστήριξη. Σας βοηθάμε να σχεδιάσετε και να μείνετε πιστοί στους στόχους προς την κατάκτηση της υγείας σας. Σας παρέχουμε χρήσιμες συμβουλές βασισμένες στη γνώση και την εμπειρία μας. Ωστόσο, εκείνο που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε είναι ότι η υγεία σας είναι πρωτίστως δική σας προσωπική ευθύνη.

 

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μια ποιοτικά αμφίδρομη σχέση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου έχει ανεκτίμητη αξία, καθώς εξασφαλίζει το ιδανικότερο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Είναι πρωτεύουσας σημασίας να είμαστε εμείς η κατάλληλη επιλογή για εσάς και το αντίστροφο.

 

Εάν σας ενδιαφέρουν οι υπηρεσίες Λειτουργικής Ιατρικής που παρέχουμε, συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας για να κλείσετε το ραντεβού σας. Ένας νοσηλευτής μας θα επικοινωνήσει μαζί σας για να προγραμματίσετε μια δωρεάν δεκάλεπτη τηλεφωνική συνεδρία, ώστε να αποφασίσετε εάν οι υπηρεσίες μας όντως σας ταιριάζουν.

 

 

Ποια οφέλη προσφέρει η Λειτουργική Ιατρική;

 

Μέσω της Λειτουργικής Ιατρικής, δημιουργούμε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, τακτικής άσκησης και θετικών αλλαγών στον τρόπο ζωής. Ένα τέτοιο πρόγραμμα έχει να παρουσιάσει πλείστα οφέλη μεταξύ των οποίων:

 

 • Ανώτερο επίπεδο ευεξίας
 • Βελτίωση προσωπικής εικόνας
 • Καλύτερη ποιότητα ύπνου
 • Μείωση σωματικού λίπους
 • Αύξηση άπαχης σωματικής μάζας
 • Χαμηλότερη πίεση
 • Βελτιωμένα λιπίδια αίματος
 • Σταθεροποίηση γλυκόζης αίματος
 • Μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιου νοσήματος και καρκίνου
 • Υψηλότερα επίπεδα ενέργειας

 

και πολλά ακόμα.

 

 

Λειτουργική Ιατρική

 

Πόσο διάστημα απαιτείται για να νιώσω καλύτερα;

 

Πολλές φορές, η εμφάνιση των συμπτωμάτων μιας ασθένειας στο σώμα χρειάζεται ολόκληρα χρόνια για να γίνει. Γενικά, παρατηρούμε ότι οι άνθρωποι που εγκαινιάζουν ένα νέο, υγιεινό τρόπο ζωής νιώθουν σύντομα πολύ καλύτερα. Παρόλα αυτά, είναι γεγονός ότι απαιτείται αρκετός χρόνος για να αναστραφούν, μέσω της Λειτουργικής Ιατρικής, οι βλάβες που έχουν ήδη συντελεστεί.

 

Εάν καταφέρετε να νικήσετε τα συμπτώματα εντός 6 μηνών ή ενός έτους, θα θεωρούσατε ικανοποιητική την απόδοση της επένδυσης που κάνατε στην υγεία σας; Ελπίζουμε η απάντησή σας να είναι καταφατική. Η καλύτερη στιγμή να συναντηθείτε με τον θεράποντα ιατρό σας είναι πριν η ασθένειά σας γίνει χρόνια. Εμείς από την πλευρά μας, μπορούμε να εκτιμήσουμε και να διαγνώσουμε υφέρπουσες ασθένειες χρόνια πριν εμφανιστούν.

 

 

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην Ιατρική Τρόπου Ζωής και τη Λειτουργική Ιατρική;

 

Η Ιατρική του Τρόπου Ζωής και η Λειτουργική Ιατρική είναι ουσιαστικά το ίδιο πράγμα, γι’ αυτό χρησιμοποιούμε και τους δύο όρους εναλλάξ. Ωστόσο, από τεχνικής άποψης, υπάρχουν κάποιες διαφορές. Και οι δύο μεθοδολογίες:

 

 • Βασίζονται στην επιστήμη, είναι ολιστικές, εξατομικευμένες, επικεντρωμένες στον ασθενή και τροφοδοτούμενες από τον ασθενή
 • Εστιάζουν στον πυρήνα του προβλήματος της ιατρικής κατάστασης και όχι απλά στα συμπτώματα
 • Πιστεύουν ότι η υγεία είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργιστικής ισορροπίας μεταξύ τροφής, φυσικής άσκησης, ανάπαυσης, υγιών ανθρώπινων σχέσεων και περιβάλλοντος
 • Επεμβαίνουν στον τρόπο ζωής μέσω θεραπείας

 

Ωστόσο, στην Ιατρική του Τρόπου Ζωής, η μόνη θεραπεία είναι ο τρόπος ζωής.

 

Πέρα από τις παρεμβάσεις αναφορικά με τον τρόπο ζωής, η Λειτουργική Ιατρική λαμβάνει υπόψη τη βιοχημική και γενετική ιδιαιτερότητα του κάθε ασθενούς. Χρησιμοποιώντας σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους, αντιμετωπίζει την υγεία από μοριακής πλευράς. Με τον τρόπο αυτό, θέλει να αναγνωρίσει ό,τι παρεκκλίνει του φυσιολογικού ή ό,τι αποτελεί τη βαθύτερη αιτία μιας κλινικής κατάστασης.

 

Δίνεται επίσης μεγάλη προσοχή στην εντερική υγεία και μικροβιοκοινότητα. Στα πλαίσια της Λειτουργικής Ιατρικής χρησιμοποιούνται επίσης διατροφοφάρμακα, συμπληρώματα διατροφής και συμβατικές θεραπευτικές μεθόδους, στο βαθμό που είναι αναγκαίο για την αποκατάσταση της ισορροπίας και της υγείας του ατόμου.

 

Η Λειτουργική Ιατρική χρησιμοποιεί μια προσέγγιση πολλαπλών συστημάτων όπου οι κλινικές δυσλειτουργίες οργανώνονται γύρω από τα παρακάτω πυρηνικά συστήματα του σώματος, άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Αυτά είναι τα εξής:

 

 • Αφομοίωση (πέψη, αναπνοή)
 • Άμυνα και Αναδόμηση (ανοσοποιητικό σύστημα)
 • Βιομετατροπή και Αποβολή (Αποτοξίνωση)
 • Επικοινωνία (ορμόνες και νευροδιαβιβαστές)
 • Μεταφορά (καρδιαγγειακό και λεμφικό σύστημα)
 • Δομή (μυοσκελετικό σύστημα).

 

Τα συστήματα αυτά επηρεάζονται από τη γενετική μας προδιάθεση, τον τρόπο ζωής, τις νοητικές, πνευματικές και συναισθηματικές μας επιρροές, αλλά και από τις απόψεις και τις πεποιθήσεις μας. Και βέβαια, μπορούν πολύ εύκολα να διαταραχθούν με αφορμή ένα συνταρακτικό γεγονός στη ζωή μας, ένα ατύχημα ή μια ασθένεια.

 

Ανακαλύψτε τη Λειτουργική Ιατρική με τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη, η οποία διαθέτει πολυετή κλινική εμπειρία. Η γνώση αυτή σε συνδυασμό με τη δική της προσωπική εμπειρία, την καθιστούν τον κατάλληλο σύμβουλο για να σας συστήσει στον κόσμο της Λειτουργικής Ιατρικής και να σας καθοδηγήσει στον υπέροχο δρόμο προς την ολοκληρωμένη προσωπική σας υγεία!