ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ: Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ: Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Ποτέ δεν είναι ακατάλληλη στιγμή για να κάνουμε μια μικρή παύση από την όποια δραστηριότητά μας, και να νιώσουμε ευγνώμονες για ό,τι έχουμε στη ζωή μας.

Η ευγνωμοσύνη είναι ο θεμέλιος λίθος της υγείας, καθώς όταν μαθαίνουμε να εκτιμάμε τα απλά πράγματα – όπως ένα απαλό αεράκι ή το γεγονός και μόνο ότι είμαστε ζωντανοί – είναι πολύ πιο εύκολο να προβούμε σε θετικές αλλαγές που θα μας οδηγήσουν σε  μια ακόμα καλύτερη υγεία.

Όταν αγχώνεστε γιατί η κατάσταση της υγείας σας δεν είναι τέλεια ή αυτοτιμωρείστε γιατί θεωρείτε ότι δεν τα έχετε καταφέρει τόσο καλά όσο θα έπρεπε, ασκείτε στον οργανισμό σας ψυχολογική πίεση, η οποία οδηγεί στην αποδέσμευση μιας συγκεκριμένης ορμόνης, της κορτιζόλης.

Αυτό σας κάνει πιο αγχώδεις και ευερέθιστους, και μάλλον, στην πρώτη ευκαιρία, θα σας ωθήσει να παραγγείλετε μια μεγάλη μερίδα τηγανητές πατάτες και μιλκσέικ σοκολάτα, αντί για μια ωραία, θρεπτική και λαχταριστή σαλάτα.

Όταν νιώθετε χαλαροί και ευγνώμονες για όσα έχετε ως τώρα πετύχει στο ταξίδι της υγείας σας, είναι πολύ πιο πιθανό να κάνετε τις σωστές επιλογές και στο μέλλον.

Οπότε, τι σας κάνει να νιώθετε ευγνωμοσύνη;

Η απάντηση σ’ αυτή την απλή ερώτηση μπορεί να αλλάξει τη διάθεσή σας σε δευτερόλεπτα. Το να νιώθετε ευγνωμοσύνη για όσα ήδη έχετε δημιουργεί μια θετική αντανάκλαση στη ζωή σας, απομακρύνοντας την πιθανότητα να μείνετε προσκολλημένοι σε πιθανά λάθη και ελαττώματα.

Είναι πολύ εύκολο να θεωρήσουμε δεδομένο έναν ευτυχισμένο γάμο, κάποιες αληθινές φιλίες, την καλή υγεία ή ακόμα και τη στέγη πάνω από το κεφάλι μας. Κι όμως, είναι αυτές οι παράμετροι της ζωής που μας συντηρούν κάθε μέρα.

Βρείτε λίγο χρόνο για να συνειδητοποιήσετε και να εκτιμήσετε οτιδήποτε καλό υπάρχει στη ζωή σας, και θα δείτε πόσο θα βελτιωθεί η ευεξία σας.

Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι μια μέτρια πρακτική άσκηση ευγνωμοσύνης αυξάνει την ευτυχία μας κατά περίπου 25%, ενώ κάποιος που διατηρεί ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης μπορεί σε τρεις μόνο εβδομάδες να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου του και να αποκτήσει περισσότερη ενέργεια. Η ευτυχία οδηγεί στην καλή υγεία, καθώς η παραγωγή όλων των ορμονών της καλής διάθεσης, όπως είναι η σεροτονίνη, υποστηρίζει όλες τις σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης και της πέψης.

Μπορείτε να ξεκινήσετε τη δική σας πρακτική άσκηση ευγνωμοσύνης με κάτι πολύ απλό, ας πούμε με μια επιβεβαίωση κάθε μέρα.

Προσπαθήστε για παράδειγμα το εξής: Είμαι ευγνώμων για την υγεία μου και για την υγεία των αγαπημένων μου.

Εσείς πώς σκέφτεστε να εκφράσετε την ευγνωμοσύνη σας; Αν έχετε ήδη μια δική σας πρακτική, ποιος είναι ο αγαπημένος σας τρόπος για να πείτε «ευχαριστώ»;

Περιμένω τα σχόλιά σας.