ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ!

ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ!

Έχετε παρατηρήσει πόσο συχνά τρώμε ασυναίσθητα; Απλά γεμίζουμε το στόμα μας με φαγητό, ενώ εργαζόμαστε στον υπολογιστή, ή βλέπουμε τηλεόραση, ή ακόμα και όρθιοι, στα βιαστικά. Κι όμως, όλη η απόλαυση του φαγητού έγκειται στην επιβράδυνση των ρυθμών, αν θέλουμε να επωφεληθούμε στο μέγιστο βαθμό από όλα τα στοιχεία της τροφής.

Προσπαθήστε, στο επόμενο γεύμα σας, χωρίς καθόλου να βιάζεστε, να εξερευνήσετε τα ακόλουθα στάδια, και παρατηρήστε τη διαφορά. Το κύριο ζητούμενο είναι να διασκεδάσετε, να μάθετε κάτι νέο, και να κατανοήσετε τον εαυτό σας λίγο καλύτερα.

ΟΡΑΣΗ

Κοιτάξτε το φαγητό σας και φανταστείτε ότι είστε εξωγήινος. Ας υποθέσουμε ότι μόλις προσγειωθήκατε στον πλανήτη Γη και είναι η πρώτη φορά που αντικρίζετε τέτοιου είδος φαγητό. Δείτε το προσεκτικά, χωρίς να σκέφτεστε πώς λέγεται. Μπορείτε να διακρίνετε το νερό, τη βροχή και το φως του ήλιου μέσα σ’αυτό το φαγητό;

ΟΣΦΡΗΣΗ

Πλησιάστε το φαγητό στη μύτη σας. Μη σκέφτεστε πώς λέγεται αυτή η μυρωδιά, βιώστε μόνο την εμπειρία αυτής της όσφρησης, και ύστερα προσπαθήστε να περιγράψετε αυτό που μυρίσατε.

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Τώρα, επικεντρωθείτε σε αυτό που συμβαίνει μέσα στο στόμα σας. Αρχίστε να παρατηρείτε πώς παράγεται το σάλιο, ακόμα και πριν τοποθετήσετε την τροφή στο στόμα. Παρατηρήστε τη σύνδεση μεταξύ νου και σώματος και πώς οι αισθήσεις σας αφυπνίζονται λίγο πριν αρχίσετε να τρώτε.

ΑΦΗ

Τώρα, παρατηρήστε την αίσθηση που προκαλεί το φαγητό πάνω στη γλώσσα σας. Μην προσπαθείτε να κατονομάσετε την αίσθηση, απλά νιώστε τη μέσα στο στόμα σας.

ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ

Πώς γίνεται να γνωρίζει το χέρι σας πώς να μεταφέρει την τροφή απευθείας στα χείλη σας; Καθώς φέρνετε το φαγητό στο στόμα σας, παρατηρήστε τι συμβαίνει αμέσως μετά. Το στόμα παραλαμβάνει την τροφή. Τίποτα δεν συμβαίνει στο στόμα προτού ολοκληρωθεί η παραλαβή. Και ποιος ή καλύτερα ποιο είναι το όργανο της υποδοχής; Η γλώσσα. Προσέξτε τι κάνει η γλώσσα μόλις παραλάβει την τροφή. Πώς την προωθεί ανάμεσα στα δόντια; Είναι πραγματικά εκπληκτικό πόσο ικανός είναι αυτός ο αξιοθαύμαστος μυς στο να παραλαμβάνει την τροφή, γνωρίζοντας πάντοτε πώς ακριβώς πρέπει να τη διαχειριστεί.

ΓΕΥΣΗ

Μόλις αποκτήσετε αίσθηση του φαγητού που βρίσκεται στο στόμα σας, αρχίστε να το δαγκώνετε αργά και δοκιμαστικά. Στη συνέχεια, αρχίστε τη μάσηση. Στρέψτε όλη την προσοχή στο στόμα σας καθώς τεμαχίζει την τροφή. Έπειτα σταματήστε για λίγο, ώστε να αντιληφθείτε τι ακριβώς συμβαίνει. Αυτό που συμβαίνει είναι χωρίς αμφιβολία μια έκρηξη γεύσης. Εκφράστε ό,τι είναι αυτό που διαδραματίζεται στο στόμα σας. Προσπαθήστε να είστε όσο πιο συγκεκριμένοι μπορείτε. Τι είδους εμπειρία είναι αυτή; Είναι γλυκιά, είναι ξινή ή χυμώδης; Υπάρχουν άπειρες λέξεις για να περιγράψουμε μια γευστική εμπειρία.

ΥΦΗ

Κατά τη μάσηση της τροφής, μεταβάλλονται τόσο η γεύση όσο και η πυκνότητά της, ώσπου θα φτάσετε στο σημείο να νιώθετε μόνο την υφή του φαγητού, αφού η γεύση θα έχει πλέον εξανεμιστεί. Όταν αυτή η αίσθηση της υφής αρχίσει να προκαλεί αποστροφή, θα θελήσετε αυτομάτως να καταπιείτε, ωστόσο προσπαθήστε να κρατήσετε για λίγο ακόμα την τροφή στο στόμα σας.

ΚΑΤΑΠΟΣΗ

Μην καταπιείτε ακόμα. Συγκρατήστε την ανυπομονησία και την έμφυτη παρόρμηση να καταπιείτε. Έπειτα, παρατηρήστε τι συμβαίνει καθώς η τροφή κατηφορίζει προς το στομάχι σας. Μόλις νιώσετε την αυθόρμητη ανάγκη να καταπιείτε, ακολουθήστε την μέχρι το στομάχι σας, νιώστε ολόκληρο το σώμα σας, και αναγνωρίστε ότι εκείνη τη στιγμή το σώμα σας υποδέχεται συστατικά που το τρέφουν.

ΑΝΑΠΝΟΗ

Στη συνέχεια, κάντε μια μικρή παύση για ένα ή δύο λεπτά, και δείτε αν μπορείτε να γευθείτε κατά τον ίδιο τρόπο την αναπνοή σας. Αφιερώστε στην αναπνοή σας την ίδια προσοχή με την οποία είδατε, νιώσατε, μυρίσατε, και γευθήκατε το φαγητό σας.

ΣΙΩΠΗ

Μείνετε σιωπηλοί. Αυτή τη στιγμή, ενδεχομένως να αισθανθείτε τι σημαίνει διαλογισμός. Δεν αλλάζει τίποτα σε ό,τι κάνουμε καθημερινά, απλώς μας βοηθά να το κάνουμε με εστιασμένη την προσοχή μας – μια προσοχή καθοδηγούμενη, λεπτό προς λεπτό, και καθόλου μα καθόλου επικριτική.