ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΝΟΥ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ

ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΝΟΥ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ

Έλλειψη ύπνου και αύξηση σωματικού βάρους: πως συνδέονται και με ποιους τρόπους μπορούμε να το αποφύγουμε

Όσοι δεν κοιμούνται επαρκώς τείνουν να ζυγίζουν περισσότερο σε σύγκριση με εκείνους που λαμβάνουν καλά επίπεδα ποιοτικού ύπνου. Θα αναρωτιέστε πως ακριβώς θα μπορούσε ο ύπνος να επηρεάζει το βάρος σας. Έχει αποδειχτεί πως η έλλειψη ύπνου διαταράσσει τις βασικές ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, κάνοντας όσους δεν κοιμούνται ικανοποιητικά περισσότερο πεινασμένους σε σχέση με αυτούς που κοιμούνται καλά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Clinical Endocrinology and Metabolism και εξέτασε τη σχέση μεταξύ του ύπνου και της ορμόνης λεπτίνη, η οποία ρυθμίζει την όρεξη, διαπίστωσε πως τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης που κυκλοφορούν στο σώμα επηρεάζονται απόλυτα από την ποιότητα του ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερο κοιμόμαστε, τόσο καλύτερα αντιλαμβάνεται το σώμα ότι είμαστε πλήρεις.

Η σχέση μεταξύ διάρκειας ύπνου, αύξησης βάρους, μεταβολισμού και συγκεκριμένων ορμονών υποστηρίχτηκε από μία ομάδα ερευνητών του Stanford University School of Medicine, η οποία διαπίστωσε πως ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα γκρελίνης, μία ορμόνη που ενισχύει την πείνα, και μειώνει τα επίπεδα λεπτίνης, η οποία λέει στο σώμα πως είναι πλήρες. Με άλλα λόγια, όσο λιγότερο κοιμόμαστε, τόσο περισσότερο πεινασμένοι καταλήγουμε και έχουμε ανάγκη από μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού για να νιώσουμε το αίσθημα πληρότητας.

Το Harvard School of Public Health συστήνει και άλλους παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση σωματικού βάρους ως αποτέλεσμα του ελλιπή ύπνου. Για παράδειγμα, άνθρωποι που δεν κοιμούνται ικανοποιητικά πιθανότατα να αισθάνονται ιδιαίτερα εξαντλημένοι και να μη μπορούν να γυμναστούν,πράγμα που οδηγεί στην αύξηση βάρους. Ή πιθανόν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι να έχουν περισσότερες ευκαιρίες για φαγητό από τη στιγμή που είναι περισσότερες ώρες ξύπνιοι. Όλοι έχουμε αντιμετωπίσει ενοχλητικές λιγούρες σε παρόμοια περίπτωση! Όταν στερούμαστε ύπνου, είμαστε πιο συναισθηματικοί, κουρασμένοι και επιρρεπείς στις λιγούρες. Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως η αμυγδαλή, μία ομάδα νευρώνων στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνη για τις συναισθηματικές αντιδράσεις στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ήταν περισσότερο ενεργή σε ασθενείς που δεν κοιμόντουσαν επαρκώς.

Περιέργως, η ευκολία με την οποία παίρνουμε βάρος ή συντηρούμε ένα υγιές βάρος σχετίζεται άμεσα με τα πρότυπα ύπνου της παιδικής μας ηλικίας. Μία πρόσφατη έρευνα στην Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine διαπίστωσε πως ο ανεπαρκής ύπνος κατά τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας μπορεί να αποτελέσει μακροπρόθεσμο παράγοντα κινδύνου για παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της ζωής. Η έρευνα επίσης υποστήριξε πως ο μεσημεριανός ύπνος δεν μπορεί να θεωρηθεί υποκατάστατο του νυχτερινού. Αν είστε γονιός, πρέπει να είστε βέβαιος ότι οι συχνές βραδινές διαμάχες με τα παιδιά σας αξίζουν τον κόπο για χάρη της μετέπειτας υγείας του.

Εάν αδυνατείτε να κοιμηθείτε μέσα σε μισή ώρα και “πιάνετε” τον εαυτό σας να είναι ιδιαίτερα ταραγμένος, σηκωθείτε και πηγαίνετε σε ένα άλλο δωμάτιο. Διαβάστε ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό, ακούστε χαλαρωτική μουσική ή διαλογιστείτε. Ότι και να κάνετε, μην καταφύγετε στον υπολογιστή ή την τηλεόραση και αποφύγετε να κοιτάζετε επίμονα την ώρα στο κινητό σας. Εστιάζοντας στην ώρα θα σας αγχώσει ακόμα περισσότερο και θα είναι δυσκολότερο να κοιμηθείτε. Οπότε κρατήστε το κινητό σας μακρυά ώστε να χρειάζεται κάποια προσπάθεια να το φτάσετε και να το πάρετε.

ΒΡΑΔΙΝΟ ΕΛΙΞΙΡΙΟ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΥΠΝΟ

Το συγκεκριμένο ελιξίριο περιέχει καλά λιπαρά και μπαχαρικά τα οποία καταπραύνουν τη φλεγμονή και το νευρικό σύστημα.

  • 1 κούπα γάλα καρύδας
  • ½ κουτ. γλυκού κουρκουμάς σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού τριμμένο κάρδαμο
  • ¼ κουτ. γλυκού τριμμένο γαρίφαλο
  • Ακατέργαστο, βιολογικό μέλι

Ζεστάνετε το γάλα καρύδας μέχρι να βράσει ελαφρά και προσθέστε τον κουρκουμά, το κάρδαμο και το γαρίφαλο. Απομακρύνετε από τη φωτιά, προσθέστε λίγο μέλι και απολαύστε το ζεστό!