ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Αιθέρια Έλαια Αρωματοθεραπεία

ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

ΠΩΣ ΤΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙ ΤΡΟΠΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως κάθε 66 δευτερόλεπτα κάποιος αναπτύσσει τη Νόσο του Alzheimer παγκοσμίως. Αν συνδυάσουμε και τις άλλες μορφές άνοιας, ο παγκόσμιος επιπολασμός είναι κάθε 3 δευτερόλεπτα!! Αυτό αποτελεί μεγάλο μυστήριο για τους περισσότερους επιστήμονες και έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες για να εξηγήσουν αυτή την τρομακτική επιδημία. Ένα θέμα, που είναι το επίκεντρο των περισσοτέρων ερευνητικών μελετών, είναι πως η υγεία του εγκεφάλου εξασθενεί ραγδαία παγκοσμίως και η λήψη απλών προληπτικών μέτρων είναι καίριας σημασίας.

Αλλά τι γίνεται όταν έχει ήδη εμφανιστεί η άνοια; Υπάρχει κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί για να επιβραδύνει ή να αναστρέψει την πρόοδό της; Και, αν ναι, υπάρχουν φυσικές λύσεις;
Η γρήγορη απάντηση είναι “Ναι” και κρύβεται στη δύναμη των αιθέριων ελαίων.

ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΑΝΟΙΑ

Η άνοια προκύπτει όταν καταστρέφονται τα εγκεφαλικά νευρικά κύτταρα. Αναγνωρίζοντας πως αυτό το φαινόμενο επηρεάζει και άλλες περιοχές του εγκεφάλου, ο κάθε άνθρωπος το βιώνει μοναδικά και διαφορετικά. Συνεπώς, υπάρχουν διάφοροι τύποι άνοιας, οι οποίοι κατηγοριοποιούνται εξετάζοντας δύο παράγοντες: το τμήμα του εγκεφάλου που έχει επηρεαστεί και αν η κατάσταση επιδεινώνεται ή όχι. Από όλους τους διαφορετικούς υποτύπους, η νόσος του Alzheimer είναι η πιο συχνή σε άτομα άνω των 65 ετών και είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί πως η έρευνα δείχνει πως τα αιθέρια έλαια μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τους ασθενείς.

Σε μία μελέτη, για παράδειγμα, εφαρμόστηκε αρωματοθεραπεία σε ηλικιωμένους ασθενείς που πάσχουν από άνοια, με την πλειοψηφία αυτών να έχει διαγνωσθεί με Alzheimer. Κάθε πρωί, έκαναν εισπνοές με δεντρολίβανο και λεμόνι και στη συνέχεια με λεβάντα και πορτοκάλι το βράδυ. Μέσω πολλαπλών μεθόδων ανάλυσης, διαπιστώθηκε πως “οι ασθενείς παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στον προσωπικό προσανατολισμό που σχετίζεται με τη γνωστική λειτουργία” χωρίς παρενέργειες.

Η καθηγήτρια της Νευροχημικής Παθολογίας Elaine Perry ανέλαβε το σημαντικό έργο της διεξαγωγής μίας πολυκεντρικής δοκιμής με σκοπό να μας παρέχει κάποιες γνώσεις σχετικά με το πως τα άτομα με Alzheimer και η σχετική σύγχυση που βιώνουν, επηρεάζονται από την Αρωματοθεραπεία. Αναφέρει λοιπόν πως “Έχουν ξεκινήσει ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές για τη συμβολή της Αρωματοθεραπείας στην άνοια λόγω υποσχόμενων αποτελεσμάτων από ανοιχτές δοκιμές ιστορικών ιατρικών θεραπειών”. Ωστόσο, για να γίνει η Αρωματοθεραπεία μία ευρέως αποδεκτή θεραπεία για τη μακροχρόνια υγεία του εγκεφάλου, θα πρέπει να γνωρίζουμε περισσότερα για τους τρόπους εφαρμογής της.

ΠΩΣ ΤΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

Το Yale Scientific περιγράφει όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα ως εξής:

• Μυρίζουμε το αιθέριο έλαιο διότι μικροσκοπικά μόρια σκορπίζονται στο στρώμα βλέννας του οσφρητικού επιθηλίου που βρίσκεται στην οροφή της ρινικής κοιλότητας
• Αυτά τα μόρια διεγείρουν τους οσφρητικούς υποδοχείς, οι οποίοι ωθούν τους αισθητικούς νευρώνες να μεταφέρουν σήματα από τους υποδοχείς στον οσφρητικό βολβό από όπου ξεκινάει η επεξεργασία του συγκεκριμένου αρώματος αιθέριου ελαίου.
• Από εκεί, τα μιτροειδή κύτταρα μεταφέρουν τα σήματα εξόδου από τον βολβό στον οσφρητικό φλοιό, πράγμα που μας κάνει να αναγνωρίζουμε και να διακρίνουμε το άρωμα του ελαίου που μυρίζουμε
• Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον πως τα μιτροειδή κύτταρα όχι μόνο οδηγούν στον οσφρητικό φλοιό, αλλά επίσης αποστέλλουν πληροφορίες για το άρωμα του ελαίου και σε άλλες περιοχές του λιμπικού συστήματος – του “οσφρητικού εγκεφάλου” που είναι υπεύθυνος για τη μνήμη, το ένστικτο και τη διάθεση.
• Το οσφρητικό σύστημα είναι ο μόνος αισθητήριος μηχανισμός που περιλαμβάνει το λιμπικό σύστημα και την αμυγδαλή και αυτό εξηγεί γιατί η μυρωδιά συνδέεται συχνά με τη μνήμη. Πάρτε για παράδειγμα, πώς ένα άρωμά σας μπορεί να σας θυμίζει μία παλιά αγάπη ή η μυρωδιά της μηλόπιτας να σας φέρνει πίσω στο σπίτι της γιαγιάς. Αυτό και μόνο αποτελεί μία ισχυρή ένδειξη γιατί τα αιθέρια έλαια αποτελούν μία δημοφιλή, μη φαρμακευτική παρέμβαση για την άνοια και τη νόσο Alzheimer!
Ωστόσο, η δύναμη της αρωματοθεραπείας εξετάζεται ακόμα για τους συγκεκριμένους ασθενείς. Ο προβληματισμός είναι πως κάποιοι ασθενείς με άνοια χάνουν την αίσθηση της όσφρησης, γεγονός που εξηγεί γιατί ορισμένες επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως η αρωματοθεραπεία με λεβάντα δεν έχει επίδραση στη σύγχυση, ενώ η δερματική λοσιόν λεβάντας λειτούργησε υπέροχα στη μείωση της επιθετικότητας.

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Για να ηρεμήσουμε τον υπερβολικά διεγερμένο εγκέφαλο, το χαμομήλι, το λιβάνι, η λεβάντα και το βετιβέρ είναι τα πιο δημοφιλή και αποτελεσματικά.
Για να τα χρησιμοποιήσετε, απλά:

• Προσθέστε 4-6 σταγόνες από το αγαπημένο σας χαλαρωτικό λάδι σε μία συσκευή διάχυσης αιθέριων ελαίων κατά τη διάρκεια της νύχτας για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.
• Εφαρμόστε τα χαλαρωτικά αιθέρια έλαια σε συγκεκριμένα σημεία ενεργοποίησης στο σώμα σας – trigger points- όπως πίσω από τα γόνατα, τους κροτάφους και τους καρπούς καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Να θυμάστε πάντα να αραιώνετε με λάδι βάσης για να αποφύγετε τον ερεθισμό του δέρματος.
• Χρησιμοποιήστε μία συσκευή εισπνοής ή ένα κολιέ αρωματοθεραπείας με τα αγαπημένα σας χαλαρωτικά λάδια.
Επειδή η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην επιβράδυνση ή την αναστροφή της βλάβης που προκαλείται στα εγκεφαλικά κύτταρα, χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια για να αυξήσετε τις αθλητικές σας επιδόσεις και να ενισχύσετε τη διάθεσή σας κατά τη διάρκεια της προπόνησης :
• Το λάδι μέντας ενισχύει την ενέργειά μας και αυξάνει τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα, γεγονός που συμβάλλει στη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου. Είναι επίσης αποτελεσματικό στην ανακούφιση των μυικών πόνων και των φλεγμονών.
• Απλά απλώστε λίγο αραιωμένο αιθέριο έλαιο στο στήθος σας και το πίσω μέρος του λαιμού για να ενισχύσετε την κυκλοφορία του αίματος και να ανοίξετε τους αεραγωγούς σας. Περισσότερο οξυγόνο σημαίνει περισσότερη ενέργεια, και περισσότερη ενέργεια σημαίνει περισσότερη άσκηση!!
• Αντί για τοξικές κρέμες, δοκιμάστε αραιωμένη μέντα σε κουρασμένες, πονεμένες αρθρώσεις. Το αιθέριο έλαιο Γωλθερία (Wintergreen) και το έλατο είναι εξίσου πολύ αποτελεσματικά για τον πόνο που πολλές φορές είναι η αιτία που κρατάει τους ανθρώπους μακριά από την άσκηση.

ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΑ

Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Perry, κάποιες από τις πιο σχετικές έρευνες και παραδοσιακές χρήσεις αιθέριων ελαίων περιλαμβάνουν μία μεγάλη ποικιλία εφαρμογών και μείγματα που μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς με άνοια και Alzheimer.

Εδώ παρουσιάζονται κάποια από τα βασικά συμπεράσματα της εργασίας της:

• Μία μελέτη έδειξε πως η χρήση λεβάντας βελτίωσε την ποιότητα του ύπνου σε ασθενείς με άνοια που διέμεναν σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων.
• Μία άλλη κλινική δοκιμή, κατά την οποία εφαρμόστηκε αιθέριο έλαιο λεβάντα, γεράνι και μανταρίνι, αναμεμειγμένα με έλαιο βάσης αμυγδάλου στο δέρμα 39 ασθενών, οδήγησε σε αυξημένη εγρήγορση, ευχαρίστηση, πιο ήρεμο ύπνο καθώς και μειωμένα επίπεδα διέγερσης, άσκοπης περιπλάνησης και απόσυρσης από κοινωνικές δραστηριότητες.
• Σε μία πρόσφατη μελέτη ασθενών με άνοια, η χρήση αρκετών αιθέριων ελαίων, όπως το ylang ylang, το πατσουλί, η μέντα, το δεντρολίβανο και άλλα, οδήγησαν σε σημαντική μείωση της διαταραγμένης συμπεριφοράς στην πλειονότητα των ασθενών. Τόσο συναρπαστικό γεγονός, το οποίο οδήγησε ακόμα και στην ελάττωση των συνταγογραφούμενων συμβατικών φαρμάκων.
• Η μίξη λεβάντας, μαντζουράνας, πατσουλί και βετιβέρ που εφαρμόστηκε ως κρέμα, έδειξε πως ενισχύει σημαντικά τη νοητική κατάσταση των ασθενών με άνοια.
Τα αποτελέσματα των ελεγχόμενων με Placebo κλινικών δοκιμών με μελισσόχορτο (lemon balm) και λεβάντα έδειξαν πως:
• Η αρωματοθεραπεία με λεβάντα και μελισσόχορτο βελτίωσε την επικοινωνία και τις λειτουργικές ικανότητες των ατόμων και μείωσε τις διαταραχές συμπεριφοράς.
• Η αρωματοθεραπεία με λεβάντα σε συνδυασμό με μασάζ ελάττωσε σημαντικά την παθολογική κινητική συμπεριφορά (άσκοπος βηματισμός, περιπλανήσεις, επανάληψη σύνθετων συμπεριφορών χωρίς νόημα).
• Η αρωματοθεραπεία με λεβάντα μείωσε σημαντικά τις εκρηκτικές συμπεριφορικές αντιδράσεις.
• Η λοσιόν μελισσόχορτου που εφαρμόστηκε στα χέρια και το πρόσωπο των ασθενών συνέβαλε σημαντικά στη μείωση της διέγερσης, της σύγχυσης και της κοινωνικής απόσυρσης ενώ την ίδια στιγμή ενίσχυσε την επιθυμία για εποικοδομητικές δραστηριότητες.

Να θυμάστε πως κάποιες από αυτές τις μεθόδους δεν έχουν δοκιμαστεί πλήρως παρ’ όλα αυτά είναι πολλά υποσχόμενες. Ακούστε το σώμα σας, αναγνωρίστε τις αλλαγές στη συμπεριφορά των αγαπημένων σας προσώπων και κάνετε ότι μπορείτε για να υποστηρίξετε την υγεία του εγκεφάλου σας!!!

ΠΗΓΕΣ:
1. Jimbo D, Kimura Y, Taniguchi M, Inoue M, Urakami K. Effect of aromatherapy on patients with Alzheimer’s disease. Psychogeriatrics. 2009 Dec;9(4):173-9. PMID: 20377818
2. https://www.alz.org/alzheimers-dementia/facts-figures