5 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ

5 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ

Η λέξη ενσυνειδητότητα έχει εισχωρήσει στην καθημερινή μας φρασεολογία και μάλιστα με πολύ δυναμικό τρόπο. Τι σημαίνει ωστόσο στην πραγματικότητα; Ο Jon Kabbat-Zinn, ιδρυτής τής Μείωσης του Άγχους Μέσω της Ενσυνειδητότητας (ΜΑΜΕ), την περιγράφει ως εξής:

«Ενσυνειδητότητα σημαίνει επίγνωση, η οποία προκύπτει από την ηθελημένη εστίαση της προσοχής την παρούσα στιγμή, χωρίς ίχνος επικριτικής διάθεσης».

Επί της ουσίας, σημαίνει ότι παρατηρούμε προσεκτικά και κατανοούμε οτιδήποτε συμβαίνει εντός και εκτός του σώματός μας. Σημαίνει ότι δεν είμαστε στον «αυτόματο πιλότο», δεν είμαστε έρμαια στις διακυμάνσεις της ζωής, χωρίς συνείδηση των συναισθημάτων και των πράξεών μας.

Χρειάζεται βέβαια να έχουμε σε έναν βαθμό ασκηθεί στον αυτοστοχασμό για να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε αν διαθέτουμε ή όχι ενσυνειδητότητα. Επίσης, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πρόκειται για μια διαρκή και κοπιώδη διαδικασία, καθώς οι συνθήκες της ζωής πολλές φορές δεν ευνοούν τη διατήρησή της για μεγάλες περιόδους. Κατά συνέπεια, χρειάζεται από καιρό σε καιρό να επανεστιάζουμε την προσοχή μας όποτε τείνει να διασπάται.

Τι έχετε να κερδίσετε από την ενσυνειδητότητα; Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, ένας πλήθος εμπειρικών αποδείξεων φανερώνει ότι η ενσυνειδητότητα βοηθά στη μείωση του άγχους, στη βελτίωση της εστίασης της προσοχής και της λειτουργικής μνήμης, μειώνει τη συναισθηματική αντιδραστικότητα, αυξάνει τη γνωστική ευελιξία και βελτιώνει τα ποσοστά ικανοποίησης που αντλούμε από τις σχέσεις μας, για να αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια από τα οφέλη αυτής της πρακτικής.

Πώς μπορείτε να εφαρμόσετε την ενσυνειδητότητα στην καθημερινή σας ζωή;

 

  1. Αποφασίστε να γίνετε περισσότερο ενσυνείδητοι.

Ίσως σας φαίνεται αυτονόητο, ωστόσο η πρόθεση είναι το παν. Απλά και μόνο αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να γίνετε περισσότερο ενσυνείδητοι, προγυμνάζετε τον νου σας ώστε να δείχνει μεγαλύτερη προσοχή και κατανόηση σε όσα συμβαίνουν γύρω σας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αντιλαμβάνεστε πιο εύκολα πότε δεν είστε ενσυνείδητοι και πότε αλλοιώνεται η αντιληπτική σας ικανότητα.

 

  1. Αξιοποιείτε τους χρόνους «αναμονής».

Δεν υπάρχει μέρα της ζωής μας που να μην περιέχει στιγμές αναμονής, είτε περιμένουμε το τρένο, είτε το ασανσέρ, είτε βρισκόμαστε μπροστά στον υπολογιστή μας και περιμένουμε να φορτώσει μια αργή σελίδα. Δείτε αυτές τις στιγμές ως ευκαιρίες να συντονιστείτε. Μπορείτε να κλείσετε τα μάτια, να πάρετε μια βαθιά εισπνοή, να παρατηρήσετε διερευνητικά το χώρο που σας περιβάλλει, ή, πολύ απλά, να εξετάσετε το πώς νιώθετε τη συγκεκριμένη στιγμή.

 

  1. Ακούτε προσεκτικά ό,τι σας λένε.

Πόσα από όσα μας λένε οι άλλοι άνθρωποι πιστεύετε ότι φτάνουν πραγματικά στα αυτιά μας; Πόσο συχνά σας συμβαίνει να είστε απορροφημένοι από τις σκέψεις σας ή να ψάχνετε για μια έξοδο διαφυγής ενώ κάποιος σας μιλάει; Ακούγοντας, ενισχύουμε την ενσυνειδητότητά μας. Κάθε φορά λοιπόν που βρίσκεστε σε μια συζήτηση, προσπαθήστε να προσέξετε αυτό που σας λέει ο συνομιλητής σας, επιχειρήστε τη βλεμματική επαφή μαζί του, θέστε του ερωτήσεις για να κατανοήσετε καλύτερα αυτό που θέλει να σας πει. Σίγουρα θα σχηματίσετε πολύ πιο πλήρη εικόνα για ό,τι είναι αυτό που συζητάτε, και ταυτόχρονα θα ισχυροποιήσετε τον μεταξύ σας δεσμό.

 

  1. Δίνετε σημασία στις αισθήσεις.

Οι αισθήσεις μάς καλούν σε μια διαρκή ενσυνειδητότητα, καθώς εκείνες αντιλαμβάνονται άμεσα τα ερεθίσματα της κάθε στιγμής. Παρατείνετε την απόλαυση μιας λαχταριστής μπουκιάς στο στόμα σας, εισπνεύστε το άρωμα των αιθέριων ελαίων, δείτε την όμορφη πλευρά των καθημερινών σας υποχρεώσεων, αγγίξτε κάποιον στοργικά και σεβαστικά, και ακούστε την ορχήστρα των ήχων έξω από το παράθυρό σας. Αν δεν είστε πολύ σίγουροι από πού πρέπει να αρχίσετε, νιώστε τον χτύπο της καρδιάς σας ή το γέμισμα και το άδειασμα της αναπνοής σας.

 

  1. Αναζητάτε τη φύση.

Υπάρχει κάτι στη φύση που μας προκαλεί αυτόματα το θαυμασμό, κι αυτό είναι κάτι που γαληνεύει τον νου. Οι μακρινές πεζοπορίες για να χαζέψουμε το ηλιοβασίλεμα είναι αναμφίβολα υπέροχες, ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι μπορούμε να απολαύσουμε τα οφέλη της ενσυνειδητότητας που προσφέρει η φύση σχεδόν κάθε μέρα. Κοιτάξτε έξω από το παράθυρό σας και δείτε πώς σείονται τα φύλλα των δέντρων στον άνεμο ή βγείτε για έναν μικρό περίπατο στο μεσημεριανό σας διάλειμμα. Μπορείτε ακόμα και να βρείτε πανέμορφες εικόνες της φύσης στο διαδίκτυο. Αναζητήστε τη φύση όσο πιο συχνά μπορείτε και παρατηρήστε την πολύ προσεκτικά.

Η ενσυνειδητότητα είναι κάτι που όλοι μπορούμε να κατακτήσουμε, ανεξαρτήτως ημέρας και φόρτου εργασίας.

 

Εσείς με ποιους τρόπους προσκαλείτε την ενσυνειδητότητα στην καθημερινότητά σας; Μοιραστείτε τα σχόλιά σας μαζί μου!