4 ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΠΙΟ ΥΓΙΕΣ ΣΠΙΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

4 ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΠΙΟ ΥΓΙΕΣ ΣΠΙΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γνωρίζατε ότι η υγεία σας έχει να κάνει με πολύ περισσότερα πράγματα από το τι επιλέγετε να βάλετε στο πιάτο σας; Είναι αλήθεια, οι σχέσεις σας, η καριέρα σας, το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης αλλά και τα γενικότερα ενδιαφέροντά σας συντελούν στη διαμόρφωση της ευεξίας σας – είναι αυτό που οι Health Coaches ονομάζουν πρωτογενή τροφή.

Το περιβάλλον του σπιτιού σας δεν αποτελεί εξαίρεση! Είναι ο χώρος όπου περνάτε μεγάλο μέρος του χρόνου σας, και θα έπρεπε να προάγει – και όχι να υπονομεύει – την υγεία και την ευτυχία σας.

Ας δούμε μαζί 4 τρόπους με τους οποίους μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο υγιές (και πιο ευτυχές!) σπιτικό περιβάλλον:

  1. Ξεσκονίζετε τακτικά

Φθαλικές ενώσεις, επιβραδυντικά φλόγας, φαινόλες, και μη χειρότερα! Η σκόνη που σωρεύεται μέσα στο σπίτι σας μπορεί να συνθέσει ένα χαρμάνι χημικών τοξινών, οπότε καλό θα ήταν να την απομακρύνετε όσο πιο συχνά μπορείτε. Το στεγνό ξεσκόνισμα μπορεί να διασπείρει τα μόρια της σκόνης στον αέρα που αναπνέετε, οπότε προτιμήστε καλύτερα μια υγρή σφουγγαρίστρα για τα πατώματα χωρίς χαλιά, και μια πετσέτα είτε νωπή είτε με μικροΐνες για τα έπιπλα ή την ηλεκτρική σας σκούπα. Έτσι, η σκόνη θα απορροφηθεί και θα απομακρυνθεί χωρίς να ανακινηθεί και να ανακυκλωθεί στο χώρο σας.

 

  1. Να είστε προσεκτικοί με ό,τι αγοράζετε

Προσπαθήστε να εμποδίσετε τη συσσώρευση τοξινών μέσα στο σπίτι σας προσέχοντας ευθύς εξαρχής τι αγοράζετε. Τα πλαστικά – φαγητοδοχεία, παιδικά παιχνίδια και κουρτίνες μπάνιου από βινύλιο – συνδέονται με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας, π.χ. ορμονικές διαταραχές, μεταπτώσεις της διάθεσης, ακόμα και καρκίνο. Άλλα υλικά, όπως είναι τα χαλιά, οι βαφές και η επίπλωση, μπορεί να αποδεσμεύσουν επικίνδυνα αέρια, ενώ οι συνθετικές ίνες των ρούχων ενδέχεται να φθαρούν και να απορροφηθούν από το δέρμα. Το ζητούμενο, βεβαίως, δεν είναι να σταματήσουμε να αγοράζουμε πράγματα ούτε να γίνουμε παρανοϊκοί, απλώς να κάνουμε πιο επιλεκτικές αγορές. Επιλέγετε φυσικά ή οργανικά υλικά όποτε αυτό είναι εφικτό, αποθηκεύετε το φαγητό σας σε γυάλινα ή κεραμικά δοχεία, αναζητάτε πλαστικά αντικείμενα χωρίς BPA και όχι από PVC. Επίσης, μπορείτε να κατασκευάσετε δικά σας σπιτικά καθαριστικά προϊόντα. Και ναι, μερικές φορές, πριν αποφασίσετε να αγοράσετε κάτι καινούργιο, σκεφτείτε το ξανά.

 

  1. Τοποθετήστε περισσότερα φυτά

Τα φυτά εσωτερικού χώρου παρέχουν εξαιρετικά οφέλη – στο σώμα, το μυαλό και την ψυχή! Απορροφούν τις τοξίνες από τον αέρα, μειώνουν την ποσότητα της σκόνης, απελευθερώνουν οξυγόνο και υγρασία στον αέρα, και καταπολεμούν μέχρι και το άγχος. Επίσης βελτιώνουν τη διάθεσή μας, ανακουφίζουν από τον πόνο και τη δυσφορία, ενώ παράλληλα μας κάνουν πιο δημιουργικούς και πιο εύστροφους, βελτιώνοντας το εύρος της προσοχής μας. Και βέβαια, πέρα από όλα αυτά, μας θυμίζουν τη φύση, γεγονός που δημιουργεί ένα αίσθημα γαλήνης και ισορροπίας, κάνοντας έτσι τα σπίτια μας να μοιάζουν πιο φιλόξενα, δροσερά και καθαρά.

 

  1. Δημιουργήστε τις δικές σας ιδιαίτερες ζώνες ευεξίας

Πολλοί από εμάς μοιραζόμαστε το χώρο του σπιτιού μας με άλλους, κατά συνέπεια δεν μπορούμε ανά πάσα στιγμή να ελέγχουμε τι συμβαίνει από τη μια άκρη του σπιτιού ώς την άλλη. Αυτό που ωστόσο μπορούμε να κάνουμε είναι να φτιάξουμε τους αποκλειστικά δικούς μας θύλακες ευεξίας, μικρούς δικούς μας χώρους που θα μας κάνουν να νιώθουμε υγιείς, ήρεμοι και καλύτεροι άνθρωποι. Για παράδειγμα, μπορείτε στο υπνοδωμάτιό σας να διαρρυθμίσετε μια γωνιά για διαλογισμό, τοποθετώντας μερικά κεριά, κρυστάλλους και μια ηχογαβάθα. Στην κουζίνα σας, θα μπορούσατε να έχετε ένα ειδικό συρτάρι ή ντουλάπι όπου θα αποθηκεύετε αποκλειστικά και μόνο τις υπερτροφές σας, τα βότανα και το τσάι. Στο καθιστικό σας, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα φυτό και μερικά αγαπημένα σας αιθέρια έλαια επάνω σε ένα χαμηλό τραπεζάκι, και ακριβώς δίπλα του να ακουμπήσετε ένα αναπαυτικό μαξιλάρι. Το ζητούμενο είναι να δημιουργήσετε τις δικές σας προσωπικές ζώνες ευεξίας, ώστε να μπορείτε να καταφεύγετε σε αυτές κάθε φορά που θα νιώθετε πως έχετε ανάγκη από γείωση και ισορροπία.

Επιπρόσθετες ιδέες για τη διατήρηση ενός υγιεινού σπιτικού περιβάλλοντος:

  • Αγοράστε έναν ιονιστή αέρα αν ζείτε σε πόλη.
  • Μοιραστείτε τις προθέσεις σας περί ευεξίας με όποιον άλλο ζει στο σπίτι μαζί σας.
  • Μη φοράτε μέσα στο σπίτι τα παπούτσια που φοράτε εκτός σπιτιού.
  • Καθαρίζετε σχολαστικά το σπίτι αν συμβιώνετε με κατοικίδια.
  • Μαζέψτε τις «στοίβες» και την ακαταστασία.
  • Ανοίγετε τακτικά τα παράθυρα ώστε να μπαίνει καθαρός αέρας (ακόμα και τον χειμώνα).

 

Ποιοι είναι οι δικοί σας αγαπημένοι τρόποι για να διατηρείτε το σπίτι σας καθαρό και ταχτοποιημένο; Μοιραστείτε τα σχόλιά σας μαζί μου!