ΒΙΤΑΜΙΝΗ D – ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ;

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D – ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ;

Η βιταμίνη D είναι ένα λιποδιαλυτό θρεπτικό συστατικό το οποίο κατέχει έναν ρόλο-κλειδί σε όλες σχεδόν τις σωματικές μας λειτουργίες. Ως ρυθμιστής του ανοσοποιητικού μας συστήματος, η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας αν θέλουμε να σφύζουμε από υγεία. Είναι η μόνη βιταμίνη που παράγει το ίδιο το σώμα (και κατ’ ουσίαν είναι ορμόνη!). Αν και υπάρχουν πολλές μορφές βιταμίνης D, οι δύο πιο συνήθεις τύποι είναι η βιταμίνη D² και η βιταμίνη D³ .

 

Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΟ ΘΡΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΣΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ.

 

Αν και το φως του ήλιου είναι πράγματι μια πηγή της βιταμίνης D, ελάχιστα είναι τα άτομα που καλύπτουν τις ανάγκες τους σε βιταμίνη D αποκλειστικά και μόνο από την έκθεσή τους στον ήλιο. Επιπλέον, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

 

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΟΥΜΕ ΤΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D;

 

Παρόλο που οι ειδικοί συμφωνούν ότι η βιταμίνη D είναι κεφαλαιώδους σημασίας, εμφανίζονται μάλλον διχασμένοι ως προς το ποιος είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος να την προμηθευτούμε. Στην πραγματικότητα, η βιταμίνη D βρίσκεται σε ελάχιστες τροφές.

 

Η έκθεση του σώματός μας στον ήλιο είναι ο απλούστερος τρόπος να συνθέσουμε τη βιταμίνη D – το σώμα την παράγει με φυσικό τρόπο. Ωστόσο, η ποσότητα ηλιακού φωτός που χρειαζόμαστε για να συνθέσει το σώμα μας τα απαραίτητα ποσοστά βιταμίνης D ποικίλει κατά πολύ, ανάλογα με τον τόπο που ζούμε, την εποχή, τον τύπο του δέρματός μας, την ώρα της ημέρας, την ατμοσφαιρική ρύπανση, τα μέρη του σώματος που είναι ακάλυπτα, και την ηλικία.²

 

Ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι η έκθεση στον ήλιο είναι επαρκής για τη σύνθεση της βιταμίνης, για κάποιους άλλους ο ήλιος δεν αποτελεί αξιόπιστη πηγή και κατά συνέπεια συνιστούν την πρόσληψη των ανάλογων συμπληρωμάτων διατροφής.

Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΠΑΡΕΧΕΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ: ¹

 

  • Οστεοπόρωση
  • Υπέρταση
  • Καρκίνο
  • Αυτοάνοσες ασθένειες