ΛΙΓΟΥΡΕΣ.. ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ;

ΛΙΓΟΥΡΕΣ.. ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ;

Το σώμα μας διαθέτει έναν εκπληκτικό τρόπο λειτουργίας. Γνωρίζει πότε πρέπει να κοιμηθεί, πότε να ξυπνήσει, πότε να πάει στην τουαλέτα. Διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του γύρω στους 37 βαθμούς Κελσίου, αυτοθεραπεύεται όταν τραυματίζεται, και κλείνει μέσα του το θαύμα της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Η καρδιά μας δουλεύει χωρίς να χάνει ούτε έναν χτύπο. Οι πνεύμονές μας δεν σταματούν ούτε στιγμή να αναπνέουν. Το σώμα μας είναι ένας ασύγκριτος υπολογιστής που δεν κάνει ποτέ λάθη.

Ελάτε να δούμε ποιες είναι οι τροφές, οι ελλείψεις και οι συμπεριφορές που υιοθετούμε στη ζωή μας, χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι είναι οι κύριοι ένοχοι για τις κρίσεις βουλιμίας που μας συμβαίνουν. Στο μυαλό των περισσοτέρων ανθρώπων, οι κρίσεις βουλιμίας μεταφράζονται ως αδυναμία, όμως, στην πραγματικότητα, αποτελούν εξαιρετικά σημαντικά μηνύματα που στόχο έχουν να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε την ισορροπία μας. Μόλις νιώσετε ότι σας καταλαμβάνει μια κρίση βουλιμίας, αποδομήστε τη. Ρωτήστε αμέσως τον εαυτό σας: τι μου ζητάει το σώμα μου αυτή τη στιγμή, και γιατί;

ΈΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΡΟΦΗ. Αν είμαστε δυσαρεστημένοι από μια προσωπική σχέση ή δεν ασκούμε σωστά το σώμα μας σε καθημερινή βάση (γυμναζόμαστε υπερβολικά, ελάχιστα ή με λάθος τρόπο), όταν πλήττουμε, αγχωνόμαστε, δεν βρίσκουμε έμπνευση στην εργασία μας ή βρισκόμαστε σε πνευματικό λήθαργο, είναι πολύ πιθανό να βιώσουμε μια πιεστική ανάγκη κατανάλωσης φαγητού για συναισθηματικούς λόγους. Αυτό το είδος φαγητού μπορεί να λειτουργήσει ως υποκατάστατο της ικανοποίησης ή ως αναπλήρωση της πρωτογενούς τροφής.

ΝΕΡΟ. Η έλλειψη νερού από τον οργανισμό σάς στέλνει το μήνυμα ότι διψάτε και ότι βρίσκεστε στα όρια της αφυδάτωσης. Η αφυδάτωση μπορεί πολλές φορές να μεταμφιεστεί σε αίσθημα πείνας, οπότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε μόλις σας καταλάβει μια κρίση βουλιμίας είναι να πιείτε ένα γεμάτο ποτήρι νερό. Η υπερβολική πρόσληψη νερού μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κρίσεις βουλιμίας, οπότε φροντίστε να πίνετε με μέτρο.

ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΓΙΝ-ΓΙΑΝΓΚ. Ορισμένες τροφές έχουν περισσότερες ιδιότητες γιν (διασταλτικές) ενώ κάποιες άλλες διαθέτουν περισσότερες ιδιότητες γιανγκ (συσταλτικές). Καταναλώνοντας αποκλειστικά τροφές πλούσιες σε γιν ή, αντίθετα, σε γιανγκ, δημιουργούμε και πάλι στον οργανισμό μας μια ανισορροπία που η κρίση βουλιμίας έρχεται να καλύψει. Για παράδειγμα, αν το διαιτολόγιό μας περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης (γιν), είναι πιθανό να νιώσουμε μια επιθυμία για κρέας (γιανγκ). Αν καταναλώνουμε πλήθος ωμών τροφών (γιν), πιθανότατα να εκδηλώσουμε μια έντονη επιθυμία για μαγειρεμένη (αφυδατωμένη) τροφή ή το αντίστροφο.

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ. Συχνά, οι κρίσεις βουλιμίας προκαλούνται από τροφές που έχουμε μόλις καταναλώσει, από τροφές που συνήθιζαν να καταναλώνουν οι πρόγονοί μας ή ακόμα και από τροφές που είχαμε προσλάβει κατά την παιδική μας ηλικία.

ΕΠΟΧΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ. Συχνά, το σώμα μας εκδηλώνει την επιθυμία να καταναλώσει τροφές που εξισορροπούν τα στοιχεία της εποχής. Την άνοιξη, για παράδειγμα, οι άνθρωποι εκδηλώνουν αυξημένη όρεξη για τροφές αποτοξίνωσης όπως είναι τα φυλλώδη λαχανικά και τα εσπεριδοειδή. Το καλοκαίρι, οι άνθρωποι συνήθως προτιμούν να καταναλώνουν κρύα τρόφιμα, κατά κανόνα φρούτα, ωμές τροφές και παγωτά. Το φθινόπωρο, πάλι, σημειώνεται πιο έντονη επιθυμία για τροφές που φυτρώνουν πάνω στο έδαφος, όπως είναι οι κολοκύθες, τα κρεμμύδια και άλλοι καρποί. Τέλος, την περίοδο του χειμώνα, οι άνθρωποι φαίνεται να λαχταρούν περισσότερο θερμιδοφόρες τροφές όπως είναι το κρέας, το λάδι και το λίπος. Οι βουλιμίες αυτές συνήθως επιδεινώνονται κατά την περίοδο των εορτών, όπου και έχουν την τιμητική τους η χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα, τα ποτά και τα γλυκά των ημερών.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΩΝ. Αν το σώμα μας δεν έχει την ποσότητα ιχνοστοιχείων που χρειάζεται, θα παρουσιάσουμε περίεργες βουλιμίες. Για παράδειγμα, ανεπαρκή επίπεδα μεταλλικών στοιχείων προκαλούν έντονη επιθυμία για αλάτι. Γενικότερα, μια ανεπαρκής διατροφή προκαλεί στον οργανισμό σφοδρή επιθυμία για μη διατροφικές πηγές ενέργειας, όπως είναι η καφεΐνη.

ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ. Οι γυναίκες, κατά τον έμμηνο κύκλο τους, την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση, λόγω της συνεχούς διακύμανσης των επιπέδων τεστοστερόνης και οιστρογόνων τείνουν να εμφανίζουν εξαιρετικά έντονες βουλιμικές τάσεις.

ΑΝΤΙ-ΕΞΕΛΙΞΗ. Όταν τα πράγματα πηγαίνουν ανέλπιστα καλά στη ζωή μας, μερικές φορές σαμποτάρουμε εμείς οι ίδιοι την ευτυχία μας. Λαχταράμε τροφές που μας «ρίχνουν», και οι οποίες πυροδοτούν στη συνέχεια ένα νέο κύκλο βουλιμίας, στην προσπάθεια του οργανισμού μας να ισορροπήσει εκ νέου την κατάσταση. Αυτό συνήθως προκαλείται από χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά απότομες εναλλαγές της διάθεσης.